Hoppa till innehåll
Nyheter
Beräkna värdet av ditt övertidsarbete

Beräkna värdet av ditt övertidsarbete

Läkarförbundets medlemmar arbetar i genomsnitt 3,5 timmar övertid per vecka. Ungefär 60 procent arbetar mellan 1-5 timmar och 20 procent 6 timmar eller mer. Arbetstiden regleras i både lag och avtal – men det finns utrymme för individuella och lokala lösningar för rätten till övertidskompensation.
Nyhet
Länk till beräkna värdet av ditt övertidsarbete

Med övertid avses arbetstid som överstiger den ordinarie arbetstiden och eventuell schemalagd jourtid, oavsett om du har rätt till övertidsersättning eller inte. Kollektivavtalen anger vad varje övertidstimme är värd och därför ska individuell överenskommelse om att inte ha rätt till sådan ersättning ge något annat istället.

Samtliga kollektivavtal för läkare erbjuder övertidskompensation. Det går att träffa en individuell överenskommelse (och ibland ett lokalt kollektivavtal) om att övertidskompensation inte ska utges. Utgångspunkten är att du som läkare ska få något i gengäld för att du avtalar bort din rätt till övertidskompensation, exempelvis genom en högre lön eller fler semesterdagar. Tänk på att arbetsgivaren måste tydliggöra för dig vilka grunder överenskommelsen bygger på och att om förutsättningarna ändras bör en översyn av uppgörelsen göras.

Tänk också på att det är endast är rätten till övertidsersättningen du avtalat bort mot annan kompensation. Övertidsarbete ska alltid registreras oavsett om ersättning eller inte utbetalas. Det är viktigt att du som anställd noga har kontroll över din arbetstid, även om arbetsgivaren har det yttersta arbetsmiljöansvaret.

Räkna ut om du tjänar på att avtala bort rätten till övertidsersättning

Innan du avtalar bort övertidsersättningen är det viktigt att du får en uppskattning om hur mycket tid det handlar om och hur mycket den avlösta övertiden är värd. Detta värde ska omsättas i högre lön som du och din arbetsgivare kommer överens om.

Ta hjälp av Läkarförbundets nya verktyg för att jämföra om du vinner eller förlorar på överenskommelsen!

Räkna innan du förhandlar bort övertidsersättning

Kollektivavtal innebär rätt till kompensation för övertid. Ibland är det möjligt att förhandla bort övertidsersättningen och istället få annan kompensation. Innan du bestämmer dig för att avtala bort rätten bör du räkna på värdet.

Fler nyheter


Statens styrning bör inte gå via SKR

Idag presenterade utredningen En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner sitt betänkande (SOU 2024:43). Utredningen kommer bland annat fram till att överenskommelser mellan staten och SKR är en olämplig form av samverkan och att regeringen bör använda sina myndigheter …
Nyheter

Flera läkare på Dagens Medicins årliga maktlista 

Dagens Medicin har släppt sin årliga lista över vårdens 100 mäktigaste personer. Läkarförbundet har flera representanter med på listan och Sofia Rydgren Stale återfinns även i år på en topplacering.
Nyheter

Iran måste släppa alla svenskar

Det är glädjande att två svenskar som suttit som gisslan i iranska fängelser nu blivit släppta. Men glädjen grumlas av att den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali fortfarande sitter fängslad i Iran.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare