Hoppa till innehåll
Nyheter
Beräkna värdet av ditt övertidsarbete

Beräkna värdet av ditt övertidsarbete

Läkarförbundets medlemmar arbetar i genomsnitt 3,5 timmar övertid per vecka. Ungefär 60 procent arbetar mellan 1-5 timmar och 20 procent 6 timmar eller mer. Arbetstiden regleras i både lag och avtal – men det finns utrymme för individuella och lokala lösningar för rätten till övertidskompensation.
Nyhet
Länk till beräkna värdet av ditt övertidsarbete

Med övertid avses arbetstid som överstiger den ordinarie arbetstiden och eventuell schemalagd jourtid, oavsett om du har rätt till övertidsersättning eller inte. Kollektivavtalen anger vad varje övertidstimme är värd och därför ska individuell överenskommelse om att inte ha rätt till sådan ersättning ge något annat istället.

Samtliga kollektivavtal för läkare erbjuder övertidskompensation. Det går att träffa en individuell överenskommelse (och ibland ett lokalt kollektivavtal) om att övertidskompensation inte ska utges. Utgångspunkten är att du som läkare ska få något i gengäld för att du avtalar bort din rätt till övertidskompensation, exempelvis genom en högre lön eller fler semesterdagar. Tänk på att arbetsgivaren måste tydliggöra för dig vilka grunder överenskommelsen bygger på och att om förutsättningarna ändras bör en översyn av uppgörelsen göras.

Tänk också på att det är endast är rätten till övertidsersättningen du avtalat bort mot annan kompensation. Övertidsarbete ska alltid registreras oavsett om ersättning eller inte utbetalas. Det är viktigt att du som anställd noga har kontroll över din arbetstid, även om arbetsgivaren har det yttersta arbetsmiljöansvaret.

Räkna ut om du tjänar på att avtala bort rätten till övertidsersättning

Innan du avtalar bort övertidsersättningen är det viktigt att du får en uppskattning om hur mycket tid det handlar om och hur mycket den avlösta övertiden är värd. Detta värde ska omsättas i högre lön som du och din arbetsgivare kommer överens om.

Ta hjälp av Läkarförbundets nya verktyg för att jämföra om du vinner eller förlorar på överenskommelsen!

Räkna innan du förhandlar bort övertidsersättning

Kollektivavtal innebär rätt till kompensation för övertid. Ibland är det möjligt att förhandla bort övertidsersättningen och istället få annan kompensation. Innan du bestämmer dig för att avtala bort rätten bör du räkna på värdet.

Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare