Hoppa till innehåll
Nyheter
En seger – Läkemedelsverket får miljontillskott för 2021

En seger – Läkemedelsverket får miljontillskott för 2021

Läkarförbundet arbetar för att få fler forskande läkare. – Detta är en seger för vårt påverkansarbete, säger Sofia Rydgren Stale.
Nyhet

Regeringen har beslutat att tillföra Läkemedelsverket 45,5 miljoner kronor för resten av 2021. Medlen ska bland annat gå till kostnader för kliniska prövningar av läkemedel, bland annat från icke-kommersiella aktörer som forskare från akademin.

– Regeringen har i life science-strategin uttalat målet att vi ska få fler kliniska läkemedelsprövningar till Sverige. Detta miljontillskott till Läkemedelsverket är en del i att nå målet. Samtidigt stöttar vi forskningen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Regeringen tillför Läkemedelsverket 13,8 miljoner kronor till finansiering av exempelvis klinisk läkemedelsprövning och vetenskaplig rådgivning. Medlen ska också användas till avgiftssänkningar för forskare från akademin som ansöker om klinisk prövning av läkemedel.

– Vi arbetar för att få bättre förutsättningar för fler forskande läkare. Det här är en seger för vårt arbete och det är mycket välkommet, säger Sofia Rydgren Stale.

Resurstillskottet förväntas gynna den kliniska forskningen i Sverige genom att fler kliniska prövningar utförs i landet och genom att forskare på universiteten får bättre förutsättningar för att genomföra prövningarna inom ramen för Läkemedelsverkets verksamhet när kostnaderna är lägre.

Enligt regeringens beslut tillförs också 13 miljoner kronor för att finansiera den verksamhet som Läkemedelsverket bedriver med anledning av olika EU-regler, och 18,7 miljoner kronor för arbete med kommande förändringar i tillsynen på det medicintekniska området.

Den 12 december 2019 presenterades den nationella life science-strategin. Strategin är framtagen i dialog med aktörer från hela sektorn. Den fungerar som ett ramverk med tydliga prioriteringsområden och målsättningar. Prioriteringarna och målsättningarna bygger på de behov och utmaningar som sektorns aktörer har pekat ut. För att strategin ska vara framgångsrik måste alla aktörer vara med och bidra.


Fler nyheter


Fler läkare söker sig utomlands

I en artikel i Läkartidningen kommenterar Sofia Rydgren Stale rapporterna om att fler läkare ansöker om att få arbeta i andra länder.
Nyheter

Nu börjar förberedelserna för nästa avtalsrörelse 

Nyligen träffades Läkarförbundets förhandlingsdelegation för att utvärdera det nya avtalet och påbörja nästa avtalsrörelse. Avtalet är ettårigt och redan i höst ska förbundet lämna över nya yrkanden till SKR. Samtidigt förhandlas nu lokala avtal fram i regionerna. 
Läkaravtal 2024

Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
En seger – Läkemedelsverket får miljontillskott för 2021