Hoppa till innehåll
Nyheter
Ingen förhandling för läkare med vik eller AT-tjänst?

Ingen förhandling för läkare med vik eller AT-tjänst?

Nyhet
Läkaravtal 2024

Intervju med Ove Rang, chef för avdelningen för arbetsliv och juridik på Läkarförbundet.

Personer som går på vikariat brukar inte vara med i lönerevisionerna, så är det i de flesta branscher, i och med att det är en tidsbegränsad anställning. Chansen att förhandla lön när man går på ett vik är oftast när man skriver på för den nya tjänsten. Här vet vi att våra unga medlemmar som skriver på för både vikariat och AT tjänster har svårt att påverka sin lön eftersom arbetsgivarna har så många unga läkare att välja på. Det finns helt enkelt för många läkare i början av karriären och för få utbildningsplatser som tar dem vidare till att bli specialistläkare.   

Hur ska Läkarförbundet få upp lönerna för de unga läkarna?  

Ja, det pratar vi ju om i avtalspodden, jag tror att den stora nyckeln är att unga läkare snabbare måste få AT och ST platser så att de inte hamnar flera år i dåligt betalda vikariat i väntan på utbildningsplatserna. Det här är dåligt för alla, för de unga läkarna vars livslöner påverkas negativt och för samhället i stort eftersom vi vet att det fattas specialistläkare nästan överallt i vården. Det är regionernas ansvar att se till att det finns utbildningsplatser och handledare.   

Jag vill också nämna att vi 2017 fick med i kollektivavtalet att AT-läkarna bör förhandla om sin lön efter 12 månaders anställning. Det är ett steg på vägen, så även arbetet med lokala AT-lönetrappor som Niki Shams och Stockholmsläkarna har förhandlat fram och är nöjda med.


Fler nyheter


Ta fem minuter att svara på löneenkäten

I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
Nyheter


Läkare förlorade i visselblåsarmål

I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Ingen förhandling för läkare med vik eller AT-tjänst?