Hoppa till innehåll
Nyheter
Flaskhalsen och lönetrappan

Flaskhalsen och lönetrappan

Nyhet
Läkaravtal 2024

Unga läkare är en grupp som har väldigt låga löner i jämförelse med sina kolleger. Varför är det så? 

En förklaring till de låga lönerna för unga läkare är att alldeles för många unga läkare hamnar i den så kallade ”flaskhalsen”, lågbetalda vikariat i väntan på AT, BT och ST-platser. Och när de ska söka utbildningstjänster konkurrerar de med väldigt många andra om samma platser. Den höga konkurrensen gör att arbetsgivarna kan hålla nere lönerna eftersom det är så många som söker tjänsterna. 

Läkarförbundet har länge arbetat för att påverka politikerna i frågan om dimensionering och samordning av utbildningsplatser. Det behövs fler utbildningsplatser och handledare så att fler läkare fortare kan komma ut i utbildningstjänstgöring.

Det är ett stort resursslöseri med många läkare som väntar på att få göra sin utbildningstjänstgöring samtidigt som det saknas specialister i alla regioner.  

Lönetrappa för AT-läkare, en del av lösningen?   

Stockholms läkarförening har förhandlat fram en lönetrappa för de unga läkarna som automatiskt räknar upp lönen varje år. Detta som ett svar på att de unga läkarna sitter i en så dålig förhandlingsposition gentemot arbetsgivarna. Det här är ett exempel på ett lokalt kollektivavtal framförhandlat utifrån de lokala förutsättningar, Stockholm är en region som har stor brist på utbildningsplatser och handledare.  https://slf.se/stockholms-lakarforening/  

Läs mer om lönetrappan för AT-läkare i Region Stockholm


Fler nyheter


Ta fem minuter att svara på löneenkäten

I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
Nyheter


Läkare förlorade i visselblåsarmål

I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare