Hoppa till innehåll
Nyheter
Internat som första steg mot läkarnas nya kollektivavtal

Internat som första steg mot läkarnas nya kollektivavtal

Läkarförbundets avtalsrörelse, som ska leda fram till ett nytt kollektivavtal i vår, är i gång. Läkartidningen var med när startskottet gick – på förhandlingsdelegationens internat på Lidingö. –Bakom kulisserna finns flera års förberedelser, men nu går vi in i en mer konkret och handfast fas, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyhet
Läkaravtal 2024

Nästa år löper Läkarförbundets kollektivavtal med Sveriges Kommuner och regioner, SKR, ut. Det nya kollektivavtalet är än så länge ett blankt papper, men i veckan togs de första stegen på vägen dit. Under ett två dagar långt internat träffades Läkarförbundets förhandlingsdelegation, bestående av ordförande Sofia Rydgren Stale och sju ledamöter, för att stöta och blöta eventuella yrkanden att lägga fram för motparten.

– Vi sitter med en lång rad möjliga yrkanden på olika teman. Nu är vårt jobb att värdera vilka av dem vi kommer att gå fram med, sa Sofia Rydgren Stale när Läkartidningen fick träffa henne under en fikapaus.

Även om det råder strikt sekretess kring diskussionerna är det tydligt att några ämnen har lite extra tyngd. Alla ledamöter runt fikabordet var överens om att löner är ett sådant.

– Det är få saker som jag får så många frågor om som löner, sa Malin Bohlin, invald i delegationen som representant för lokalföreningarna.

Johan Styrud, förbundsstyrelsens representant, fyllde på.

– EU:s arbetstidsdirektiv är också en enorm fråga som inte är löst ännu.

Även rätten till övertidsersättning kan läggas till på listan, enligt Malin Bohlin.

Under hösten väntar ytterligare möten bakom stängda dörrar för att finslipa det förslag på yrkanden som förbundsstyrelsen sedan fattar beslut om. Strax före jul kommer det att stå klart vilka yrkanden som Läkarförbundet tar med sig till förhandlingsbordet, men fram till dess är det tystnad som gäller.

Läs hela artikeln på Läkartidningens webbplats.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Internat som första steg mot läkarnas nya kollektivavtal