Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Läkaravtal 2020 – förhandlingarna återupptas

Läkaravtal 2020 – förhandlingarna återupptas

Avtalsrörelsen 2020 pausades under våren när coronapandemin bröt ut och den allmänna spridningen var ett faktum. Nu upptas avtalsförhandlingarna med målsättningen att ha ett avtal klart den 31 oktober.

Nyhet

Arbetet med att bekämpa coronaviruset förde med sig att välfärdens verksamheter var hårt ansträngda och läkarna satta under ett hårt tryck. Läkarförbundet enades därför med SKR och Sobona om att skjuta upp de pågående avtalsförhandlingarna för att återuppta dem igen efter sommaren. Ett helt nödvändigt beslut utifrån det rådande läget då det saknades förutsättningar att bedriva avtalsförhandlingar.

Nu har förhandlingarna med SKR och Sobona återupptagits och vi har som målsättning att skriva på ett nytt avtal 31 oktober. Lokala läkarföreningar inleder inga lokala lönerevisioner och ska inte teckna några lokala löneavtal. Dessa skjuts upp till efter den sista oktober.

Alla sektorer även privat och offentlig sektor på arbetsmarknaden har skjutit upp sina förhandlingar och förhandlar under hösten. Det finns dock inget som hindrar att du redan nu har ett lönesamtal om din lön kopplat till mål och resultat. Som vanligt när du tar en ny anställning ska anställningsvillkor inklusive lön är klargöras innan ny anställning börjar.

Vad handlar kraven från Läkarförbundet i Läkaravtal2020 om?

  • Ett centralt angivet lägsta utrymme för löneöversynen.
  • Att omvärdera faktorerna för jour- och beredskap utifrån att tyngden på arbetet och kraven på närvaro ökat.
  • Att modernisera arbetsvillkoren och öka möjligheterna till ett långt arbetsliv. Ge äldre och gravida läkare möjlighet till jourbefrielse.
  • Att definiera huvudarbetsplats i anställningsavtalet. Resor till andra arbetsställen inom regionen ska ske på arbetstid.
  • Att stärka incitamenten för läkare att åta sig chefsuppdrag. Fler läkare behövs som chefer på alla nivåer inom hälso- och sjukvården.
  • Att säkra den framtida kompetensförsörjningen. Värdera medicine studerande rätt när de kommer ut i arbetslivet.

Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkaravtal 2020 – förhandlingarna återupptas