Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen för överträdelse av Yrkeskvalifikationsdirektivet (YKD). Anledningen är att Sverige inte uppfyller de krav som ställs på medlemsstaterna om fortbildning för läkare.

Nyhet

– Vi vet att det tar alldeles för lång tid för oss att implementera nya arbetsmetoder och terapier i svensk hälso- och sjukvård, likaså att fasa ut gammal kunskap. Det handlar inte om ovilja utan om att det måste finnas förutsättningar för att ta till sig ny kunskap. Som profession har vi ett ansvar att hålla oss uppdaterade och ajour med de senaste rönen och ny kunskap. Men det är bara möjligt om våra arbetsgivare väljer att investera tid och pengar i det som är deras viktigaste tillgång; sin personal, säger Heidi Stensmyren och Sofia Rydgren Stale.

För att råda bot på detta har Läkarförbundet gång på gång uppmärksammat regeringen på att de som garant för vår legitimation och specialistbehörighet måste ta sitt ansvar och reglera läkares fortbildning i en föreskrift.

– När regeringen gång efter annan väljer att hänvisa till att gällande lagstiftning är tillräcklig ser vi ingen annan utväg än att anmäla Sverige till EU-kommissionen för överträdelse av gällande EU-direktiv. Vi gör det för att säkra vår och därmed hälso- och sjukvårdens kompetens. Läkares kunskap och att vara uppdaterad på de senaste medicinska rönen har en avgörande betydelse för vårdens kvalitet och säkerhet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda en bra, modern och effektiv vård som är jämlik vård över hela landet, säger Heidi Stensmyren och Sofia Rydgren Stale.

Fakta

Fortbildning är en viktig parameter i YKD och direktivet understryker betydelsen av fortbildning för specialistläkare. I artikel 22 b i YKD står det uttryckligen att medlemsstaterna ska uppmuntra fortbildning för specialistläkare:

”Medlemsstaterna ska, i enlighet med varje medlemsstats specifika förfaranden, genom att uppmuntra fortbildning säkerställa att yrkesutövare vars yrkeskvalifikation omfattas av kapitel III [sektorsyrken] i denna avdelning kan uppdatera sina kunskaper, färdigheter och kompetenser så att yrkesinsatsen bibehålls på säker och effektiv nivå och för att hålla sig à jour med utvecklingen inom yrket.”


Fler nyheter


Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter


Statlig AT- satsning inte tillräcklig

Nyligen redovisade Socialstyrelsen sitt uppdrag att fördela 252 miljoner kronor till regionerna för att utöka antalet AT-tjänster. Endast nio regioner beviljades medel och ökningen av antalet tjänster motsvarar inte behoven. Läkarförbundet efterlyser ett ökat statligt ansvar.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen