Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande, Läkarförbundet.
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet. Foto: Bildbyrån.

– Stora delar av den svenska sjukvården går in i stabsläge under till exempel industrisemestern. Det tycker jag säger mycket om vilken kapacitet vi har för att klara större kriser, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Att kunna hantera en situation där många personer behöver vård samtidigt, en så kallad masskadehändelse, är ett av de krav som Nato ställer på Sverige. Det handlar om att kunna ta hand om svenskar, utländska allierade eller krigsfångar i behov av vård. Enligt en rapport från Försvarsberedningen behövs en fördubbling av antalet vårdplatser vid krig.

– Sveriges kapacitet räcker inte och det främsta skälet är att det saknas personal och vårdplatser. Idag har vi brist på specialistläkare. Det kommer att vara en viktig kompetens för att stärka vår beredskap och förmåga att hantera en masskadesituation, säger Sofia Rydgren Stale.

Lyssna på Läkarförbundet i Ekot

Inslaget med Sofia Rydgren Stale börjar 06:38.Fler nyheter


3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

Läkarförbundet skrev på ett nytt kollektivavtal strax innan påsk. Men de två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på än trots att vi hade samma deadline. De har även varslat om stridsåtgärder, dvs strejk. Här svarar …
Nyheter

Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!

Avtalspodd om läkarnas nya kollektivavtal som blev klart precis innan påsk. Hur gick förhandlingarna? Rätt trögt berättar Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
Nyheter

Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav