Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande, Läkarförbundet.
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet. Foto: Bildbyrån.

– Stora delar av den svenska sjukvården går in i stabsläge under till exempel industrisemestern. Det tycker jag säger mycket om vilken kapacitet vi har för att klara större kriser, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Att kunna hantera en situation där många personer behöver vård samtidigt, en så kallad masskadehändelse, är ett av de krav som Nato ställer på Sverige. Det handlar om att kunna ta hand om svenskar, utländska allierade eller krigsfångar i behov av vård. Enligt en rapport från Försvarsberedningen behövs en fördubbling av antalet vårdplatser vid krig.

– Sveriges kapacitet räcker inte och det främsta skälet är att det saknas personal och vårdplatser. Idag har vi brist på specialistläkare. Det kommer att vara en viktig kompetens för att stärka vår beredskap och förmåga att hantera en masskadesituation, säger Sofia Rydgren Stale.

Lyssna på Läkarförbundet i Ekot

Inslaget med Sofia Rydgren Stale börjar 06:38.



Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav