Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet välkomnar att Klarna står upp för den svenska modellen

Läkarförbundet välkomnar att Klarna står upp för den svenska modellen

Sveriges läkarförbund välkomnar att Klarna har tecknat kollektivavtal och står upp för den svenska modellen. Bra jobbat Sveriges ingenjörer, Unionen och Klarna!
Nyhet

Sveriges Ingenjörer och Unionen har sedan i våras gemensamt förhandlat om kollektivavtal På Klarna. Nu är det klart att Klarna tecknar kollektivavtal och därmed är strejkvarslet avblåst. 


Vad är den svenska modellen?

Den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och villkor. Detta är unikt för Sverige och viktigt att värna om genom fackligt engagemang! Utan kollektivavtal kommer frågor rörande arbetsmarknadens villkor regleras i lag, och anpassningen till olika branschers villkor hotas.

Vad är ett kollektivavtal?

Arbetsgivaren och fackförbunden kommer tillsammans överens om viktiga frågor på arbetsplatsen. Till exempel frågor om lön, semester, pension och ledighet. När de är överens skrivs ett avtal tillsammans. Det kallas för kollektivavtal. Arbetsgivaren och fackförbunden bestämmer hur länge kollektivavtalet ska gälla. Kollektivavtalet gäller för alla på arbetsplatsen, även dem som inte är medlemmar. Men är du med i facket blir vi starkare. Då kan vi komma överens om ännu bättre avtal.


Fler nyheter


Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter


Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet välkomnar att Klarna står upp för den svenska modellen