Hoppa till innehåll

Som utökad service för våra medlemmar har vi förlängt telefontiderna till Medlemsservice mellan 9-13 december, vi håller öppet kl. 9.00 – 15.00. Du kan själv enkelt hitta svar på frågor om medlemskapet i Läkarförbundets frågor och svar. Om du inte hittar det du söker går det jättebra att maila in ditt ärende till oss för snabbare svar.

Nyheter
Läkarförbundets fullmäktige 2024

Läkarförbundets fullmäktige 2024

Fullmäktige träffas en gång per år och är förbundets högsta beslutande organ. 
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet, öppningstalar på fullmäktige 2024. Fotograf: Björn Qvarfordt.

Den 6-7 november samlas Läkarförbundet och de 142 delegaterna på Waterfront i Stockholm för att fatta beslut om vilka frågor Läkarförbundet ska arbeta med framöver. Med 50 inkomna motioner och tre interpellationer så har vi två dagar fulla av spännande debatt och konstruktiva samtal framför oss. 

Vilka deltar? 

De 25 lokala läkarföreningarna, de åtta yrkesföreningarna och Sveriges läkarförbund Student utser 142 delegater som ska representera dem vid fullmäktigemötet. 

Vad händer på mötet? 

Under mötesförhandlingarna diskuterar och beslutar delegaterna om förbundets verksamhet och inriktningar. På påverkanstorgen diskuteras de motioner och propositioner som inkommit. 

Förbundets arbete utgår ifrån Läkarförbundets stadgar. Stadgarna kan bara ändras vid förbundets ordinarie fullmäktigemöte. 

Val 

I år är det val av 7 poster i styrelsen: ordförande, andre vice ordförande och fem ledamöter. 

Motioner 

De flesta motioner skrivs av delföreningar men alla medlemmar har rätt att lämna in motioner. Sista dag för att skicka in motioner var den 6/9 2024. 

Ordförandens inledningstal 

Sofia Rydgren Stale berättade i sitt inledningsanförande om sin livslånga dröm om att bli läkare och vad det innebär att vara läkare i ett helt yrkesliv.

Ett utdrag ur talet: 

”Jag minns tydligt den där dagen när jag bestämde mig för att bli läkare. Jag var väldigt ung, bara tolv år gammal, och jag minns att jag ibland kunde dagdrömma om läkaryrket på ett nästan romantiskt sätt – att få vandra genom sjukhuskorridorer i glamorösa vita rockar, att vara mitt i händelsernas centrum inne på operationssalen, med skalpellen i högsta hugg. Alltid redo att hjälpa, alltid redo att rädda liv.

I takt med att jag blev äldre växte en annan förståelse fram, en djupare och mer verklighetstrogen insikt om vad det innebär att vara läkare. Det är inte bara ett yrke, det är en livslång resa fylld av nyfikenhet, empati och en orubblig vilja att göra skillnad. Jag ville möta och hjälpa människor, inte bara medicinskt utan också finnas där för varje enskild individ.

Tolvåriga Sofias dröm slog in i kubik. Under åren har jag haft förmånen att arbeta i verksamheter där kontinuitet varit en prioritet. Jag har arbetat på specialistkliniker och vårdcentraler där jag har haft ansvar för mina patienter över tid. Den långsiktiga relationen med patienterna har varit en av de största gåvorna i mitt yrkesliv. Jag har varit vid deras sida när livet varit som svårast, men jag har också fått dela deras glädje när de sakta men säkert hittat tillbaka till ett fungerande liv. Det är de stunderna som gör alla sena kvällar och långa jourpass värda det.

Som läkare lär vi oss tidigt att vara felsökare – vi samlar information, ställer diagnos och påbörjar sedan behandling. Många av oss applicerar samma tillvägagångsätt i vårt fackliga arbete – vilket är bra! En utmaning är dock, i alla fall för min egen del, att vi lätt dras med av alla de utmaningar vi ser runt omkring oss, som vi vill ställa diagnos på och behandla. Det finns så ju mycket som behöver förändras och förbättras, så många frågor som är viktiga. Och det är just där den stora utmaningen ligger – vi kan inte göra allt på en gång. Prioritering är avgörande.

För mig innebär att prioritera inte att vi väljer bort det som är viktigt, utan att vi bestämmer oss för var vi kan göra störst skillnad just nu. Det finns ett uttryck som jag ofta tänker på: ”Den som jagar två harar får ingen av dem.” Det gäller även i påverkansarbete. Om vi försöker förändra allt samtidigt riskerar vi att inget förändras alls. När vi prioriterar kan vi rikta våra resurser, vår tid och vår energi på ett sätt som gör att vi faktiskt uppnår resultat.

Jag brukar prata om politiskt påverkansarbete som ett maraton, inte en sprint. Vi måste vara strategiska, tänka långsiktigt och fokusera våra insatser där vi har störst möjlighet att nå framgång. På årets Fullmäktige föreslås ni anta en ny strategi med 6 prioriterade områden som förbundet ska fokusera på de kommande fem åren. Jag är helt övertygad om att det är så vi når framgång, genom att prioritera och tillsammans – hela förbundet – jobba mot dessa mål.

Avslutningsvis vill jag vända mig till alla er – till varje enskild delegat här inne, till er som varje dag står i vårdens frontlinje. Jag vill tacka er från djupet av mitt hjärta, inte bara för det arbete ni gör, utan för det engagemang och den passion ni alltid bär med er, som läkare och som förtroendevald. Varje dag ni kliver upp, varje pass, varje jour, varje patientmöte – ni gör skillnad. Och det är tack vare er som Sverige år efter år levererar vård i världsklass.”


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare