Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Läkarnas tillitstermometer

Läkarnas tillitstermometer

Läkarförbundet presenterar en undersökning som tar tempen på läkarnas tillit till media, samhällsinstitutioner och hälso- och sjukvårdspolitiken.
Nyhet

Låg tilltro
Läkarna har enligt undersökningen låg tilltro till Försäkringskassan och den egna hemregionen.
Kvällstidningarna har väldigt lågt förtroende inom läkarkåren.

Det är tydligt att partierna över lag har ett stort arbete att göra för att öka läkarnas förtroende för hälso- och sjukvårdspolitiken. Tilltron är förhållandevis låg och en hög andel av de tillfrågade misstror riksdagspartiernas hälso- och sjukvårdspolitik.

"Det är spännande att se hur våra medlemmar resonerar kring samhällets aktörer och politiken. Framför allt blir det tydligt att det finns högre förväntningar på exempelvis hälso- och sjukvårdspolitiken. Det behöver partierna ta till sig"

Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet

Hög tilltro

Läkemedelsverket och Läkartidningen ligger i tillitstoppen bland Sveriges läkare med stor andel som uppger hög eller mycket hög tilltro och mycket få som uppger mycket låg tilltro. Läkarförbundet och Läkaresällskapet ges även hög tilltro med låg andel negativa.

Valfråga

Tillfrågade läkare lyfter fram vårdplatser, vårdpersonalens arbetsmiljö och ökad statlig styrning av vården som de tre viktigaste valfrågorna inför 2022 års allmänna val.

  • Vi har ett aktivt påverkansarbete gentemot politiken för att säkerställa både en bättre fungerande hälso- och sjukvård och bättre arbetsvillkor för våra medlemmar. Denna undersökning är också ett stöd för oss i det arbete vi kommer att göra under valåret för att lyfta fram våra viktiga frågor och driva debatten både regionalt och nationellt, säger Sofia Rydgren Stale ordförande läkarförbundet

Läkarförbundet har frågat läkare om deras tillit till hälso- och sjukvårdspolitiken, medier, samhällsinstitutioner och vilken hälso- och sjukvårdspolitisk fråga de anser vara viktigast inför valet 2022. Syftet är att ta tempen på läkarkåren och ge en bild av hur läkare ser på samhället och politiken. 3851 läkare har svarat.


Kontaktperson

  1. Victor Harju
    Kommunikationsstrateg, tf pressansvarig

Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare