Hoppa till innehåll
Nyheter
Regionerna saknar beredskap för kris och krig

Regionerna saknar beredskap för kris och krig

Trots ökade krav på sjukvården från Nato och erfarenheterna från pandemin känner få läkare till om arbetsgivaren har en plan för en akut kris eller krigssituation. Färre än två av tio vet vad de förväntas göra och färre än var tionde har övat. Det visar en ny undersökning från Läkarförbundet som idag arrangerar ett seminarium om Natos krav på svensk sjukvård.
Nyhet

Seminarium i Almedalen

Onsdag 26 juni arrangerar Läkarförbundet ett seminarium på Almedalsveckan med rubriken ”Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård”? Seminariet genomförs onsdag 26 juni kl. 8:40 – 9:30 och livesänds på Läkarförbundets Facebooksida samt på vår Almedalssida.

– Vårdens beredskap är allt annat än god. Att alla medarbetare känner till de planer som finns och att de har övat är en grundläggande förutsättning för att sjukvården ska kunna hantera en kris eller krigssituation, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Regionerna har viktiga uppgifter inom svensk krisberedskap, då de ansvarar för hälso- och sjukvård. Enligt lag ska de också ha planer för detta. Natomedlemskapet har också ökat kraven på sjukvårdens kapacitet att hantera masskadehändelser.

En ny undersökning från Läkarförbundet visar dock att drygt fyra av tio läkare inte vet om arbetsgivaren har en plan. Två av tio svarar att plan saknas. Många vet inte heller vad de har för uppgift vid en kris. Färre än två av tio vet vad de förväntas göra och färre än var tionde har övat.

Drygt fyra av tio tycker att beredskapen har förbättrats efter Covid-19-pandemin. Samtidigt tycker var tredje att förmågan att hantera akuta kriser och krigssituationer är oförändrad eller försämrad.

– Det är tydligt att vårdens arbetsgivare behöver förbättra beredskapen. Trots erfarenheterna från pandemin i färskt minne saknas rutiner på många håll. Medarbetarna behöver veta vilka uppgifter de ska ha och de behöver få utrymme att öva, säger Sofia Rydgren Stale.

Om undersökningen DocPoll

Enkäten genomfördes 20-29 maj.1 650 läkare svarande och svarsfrekvensen är 38 procent. Svaren är viktade för att vara representativa för medlemsgruppen. Läkarförbundet har drygt 58 000 medlemmar.


Fler nyheter




Läkares övertid motsvarar nära 4 000 heltidstjänster

Förra året jobbade läkarna i landets regioner uppskattningsvis 7,5 miljoner timmar övertid. Det motsvarar cirka 4 000 heltidstjänster. Läkarförbundet, som tagit fram siffrorna, menar att övertiden är ett hot mot kompetensförsörjningen.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Regionerna saknar beredskap för kris och krig