Hoppa till innehåll
Nyheter
”Regionpolitikerna måste våga ta beslut om begränsad listning”

”Regionpolitikerna måste våga ta beslut om begränsad listning”

Dagens Medicin har frågat samtliga regioner om de tagit eller planerar ta något beslut om ett listningstak på Socialstyrelsens riktvärde. Enligt kartläggningen är det bara två regioner som tagit beslut om listningstak på 1 100 patienter. Fem regioner har inte tagit något beslut och har inte heller någon tidsplan, medan tio har någon form av arbete i gång eller andra målvärden. Fyra regioner har inte svarat.
Nyhet

Sofia Rydgren Stale vill se en politisk vilja i regionerna och kommenterar utredningen i Dagens medicin.

– Vi tycker att det är viktigt att man tar beslut. Då kan man också lägga kartan på hur man tar sig dit.

Läkarförbundet står bakom Socialstyrelsens rekommenderade riktvärde om ett ansvar för 1 100 personer per heltidsarbetande specialist i allmänmedicin. Det behövs ett tak om ett rimligt antal för hur många patienter en läkare kan ha listade. Det är en förutsättning för att läkaren ska kunna vara tillgänglig för patienten. Det säkrar den medicinska kvaliteten, tryggheten för patienten och en rimlig arbetsbelastning för primärvårdens anställda.

– Vi har sett att det har hänt väldigt lite i verkligheten, säger Sofia Rydgren Stale.


Fler nyheterNy rapport: Hot och våld i vården

En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten en god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del i yrket. Men enligt Läkarförbundets senaste undersökning är hot och …
Nyheter

Sammanfattning från fullmäktige 2022

Läkarförbundet har fullmäktige varje år för att fatta beslut om inriktningen för arbetet det kommande året. I år hölls det den 9–10 november.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Regionpolitikerna måste våga ta beslut om begränsad listning”