Hoppa till innehåll
Nyheter
Skatteverket kan orsaka kaos i sjukvården

Skatteverket kan orsaka kaos i sjukvården

En ny vårdmoms börjar att gälla vid halvårsskiftet, efter en tolkning som Skatteverket gjort. Risken finns att mångåriga samarbeten med läkare nu sägs upp. Detta trots att regering och riksdag slagit fast att all vård och omsorg ska vara fri från moms, skriver Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet, Sven Söderberg, Läkarförbundets styrelse och ordförande Svenska privatläkarföreningen samt Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Nyhet

Det är mer än välkommet att riksdagens Skatteutskott idag har kallat till sig finansminister Magdalena Andersson för att diskutera vårdmomsen och dess konsekvenser i sjukvården. Vi hoppas att finansministern och Skatteutskottet snabbt kan komma överens om följande tre åtgärder:

  • En tydlig politisk signal till Skatteverket att skjuta på tillämpningen av sin vida tolkning av momsreglerna tills domstolsprövningen är klar.
  • I lag snabbt befästa riksdagens tidigare ambitioner om en momsfri sjukvård, så att momsreglerna inte försvårar vårdens kompetensförsörjning.
  • Säkra likvärdiga villkor mellan privata och offentliga vårdgivare, också i momshänseende.

Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare