Hoppa till innehåll
Nyheter
Utdelade stipendier från Läkarförbundets forskningsfond 2021

Utdelade stipendier från Läkarförbundets forskningsfond 2021

Sophia Nosko, specialistläkare anestesi och intensivvård på Thoraxanestesin, Universitetssjukhuset Örebro och Cecilia Arfwedson, biträdande överläkare, anestesi och intensivvårdsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge har beviljats stipendium på 30 000 kronor vardera från Läkarförbundets forskningsfond 2021.
Nyhet

Läkarförbundets forskningsfond är en stiftelse som delar ut stipendier årligen till forskning med en etisk inriktning. Forskningen ska avse medicinsk etik eller etik med anknytning till sjukvården.

2021 års stipendiater med motiveringen

Sophia Nosko med motiveringen: För en viktig studie med tydligt etikfokus rörande beslut om vårdnivå för inneliggande äldre covid-19 patienter under pandemin.
Cecilia Arfwedson med motiveringen: För en aktuell och angelägen studie rörande medicinsk-etiska prioriteringsbeslut om intensivvård under covid-19 pandemin.

Cecilia Arfwedson är en av stipendiaterna

"Under pandemin ställdes frågor om prioriteringar och resurser på sin spets. Stipendiet bidrar till möjligheten att börja undersöka hur vi fattade beslut om behandlingsbegränsningar för äldre och svårt sjuka"

Forskningsfonden förvaltas av Läkarförbundets förbundsstyrelse. Nästa ansökningsperiod är den 1 april 2022. För att ansöka måste du varit medlem i Sveriges läkarförbund i sex månader när ansökningstiden går ut.


Fler nyheter


Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter


Statlig AT- satsning inte tillräcklig

Nyligen redovisade Socialstyrelsen sitt uppdrag att fördela 252 miljoner kronor till regionerna för att utöka antalet AT-tjänster. Endast nio regioner beviljades medel och ökningen av antalet tjänster motsvarar inte behoven. Läkarförbundet efterlyser ett ökat statligt ansvar.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Utdelade stipendier från Läkarförbundets forskningsfond 2021