Hoppa till innehåll
Nyheter
Utred och anpassa lagstiftningen för att stödja digitaliseringen av vården

Utred och anpassa lagstiftningen för att stödja digitaliseringen av vården

Antalet digitala vårdtjänster har exploderat under det senaste decenniet men lagstiftningen hänger inte med. Nya SNS-rapporten E-hälsa som app - dataskydd och datadelning analyserar de rättsliga förutsättningarna för e-hälsa i dagens vårdsystem.

Nyhet

Läkarförbundet har länge krävt att regeringen utreder och anpassar lagstiftningen så att den stödjer den digitala utvecklingen bättre, det finns mycket att vinna inte minst när det gäller skyddet av personlig integritet i förhållande till behovet av att digitalt hantera patientdata. Vi välkomnar därför SNS-rapporten E-hälsa som app – dataskydd och datadelning, där Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i rättsinformatik och ämnesföreståndare vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet, analyserar det rättsliga förutsättningarna för e-hälsa i dagens vårdsystem och identifierar ett antal utmaningar. Hennes bedömning är att om det inte sker en anpassning snart så är risken stor att digitaliseringens möjligheter inte kommer att kunna tas tillvara fullt ut och det är något som vi också befarar.


Fler nyheter


Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter


Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Utred och anpassa lagstiftningen för att stödja digitaliseringen av vården