fbpx
​Bra att korta köerna till vården, men fler reformer behövs
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

– Statliga satsningar som en uppdaterad kömiljard där även återbesök omfattas är bra, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund.

Regeringen beslutade idag att satsa 9,4 miljarder kronor för att stärka hälso- och sjukvården. Det rör sig om en uppdaterad kömiljard, satsningar på vårdens medarbetare, en god och nära vård, cancervård samt ökad psykisk hälsa. Medlen betalas ut genom överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna enades i januariuppgörelsen om att införa en så kallad uppdaterad kömiljard. Det som presenterades i dag är ett resultat av den överenskommelsen.

En bättre kömiljard
– Den tidigare kömiljarden bidrog till att köerna till operation och behandling kortades, men fick också konsekvensen att multisjuka och kroniskt sjuka fick vänta längre på återbesök och att lätta åkommor premierades. Den nya är bättre för Sveriges patienter, även om risken för undanträngningseffekter måste beaktas, säger Heidi Stensmyren.

I den nya versionen kommer regionerna inte som tidigare att jämföras med varandra utan istället jämförs köläget i den egna regionen. Förbättringar jämfört med året innan, och även en liten förbättring från låga nivåer ska ge pengar.

– Statliga satsningar är bra, men det behövs en översyn av hela välfärdens finansiering och vi måste säkra en dimensionering av vårdplatser utifrån befolkningens behov, säger Heidi Stensmyren.

Befolkningen önskar listning på fast läkare
Vi måste framförallt stärka förutsättningarna för en jämlik vård i hela landet. 

– Sveriges befolkning vill ha en fast läkare. Det uppnås bäst genom att alla listar sig på en fast namngiven läkare med listningstak efter kapacitet istället, för som i dag, på ett hus. Det är ett förslag som verkligen skulle göra skillnad. Vi väntar ivrigt på det från regeringen, säger hon.

Vårdens medarbetare
Överenskommelsen innebär också att 3.3 miljarder satsas på vårdens medarbetare. 

– Med tanke på att kompetensförsörjningen är en av välfärdens absolut största utmaningar är det förvånande att överenskommelsen inte innehåller satsningar på flera AT-tjänster. I dag står nyutbildade läkare I kö på att få göra AT. Det är en samhällsekonomisk förlust att inte säkra att läkarna kommer ut på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt, säger Heidi Stensmyren.  

Läs mer i regeringens pressmeddelande

Läs mer i SKL:s nyhet

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.