Hoppa till innehåll
Pressrum
​Läkarförbundet lanserar sex nya filmer med patienten i huvudrollen

​Läkarförbundet lanserar sex nya filmer med patienten i huvudrollen

Vi besöker primärvården, sjukhus och daglig verksamhet och får en tydlig inblick i patientens resa. Genom deras historier får tittaren möjlighet att förstå vad som har lett till en förändring. Szimone Robertsson 21 år är först ut. Hon har besökt akuten cirka 200 gånger. Men nu har hennes liv förändrats. Hon har en fast läkare och ett multiprofessionellt team som känner till hennes sjukdomsbild.

Pressmeddelande
​Läkarförbundet lanserar sex nya filmer med patienten i huvudrollen
Hur mår vården?

Vi besöker primärvården, sjukhus och annan verksamhet. Vi får en tydlig inblick i patientens resa. Genom deras historier får tittaren möjlighet att förstå vad som har lett till en förändring.

Szimone Robertsson 21 år är först ut. Hon lider av den obotliga sjukdomen Ehlers Danlos Syndrom, EDS. Hon har överrörliga leder. Bara att lyfta en mjölkkartong kan innebära att hennes axel hoppar ur led. Szimone lever med stor smärta och det finns dagar då hon bara klarar av att göra det allra viktigaste.

Hon har besökt akuten cirka 200 gånger och har haft över 70 läkarkontakter genom åren. Men nu har hennes liv förändrats. Hon har en fast läkare och ett multiprofessionellt team som känner till hennes sjukdomsbild.

Med på resan är Läkarförbundets tre prioriterade områden och våra förslag på lösningar inför valrörelsen: en nationell primärvårdsreform, fast läkare/patientansvarig läkare och vårdplatsbristen

  • Det behövs en nationell primärvårdsreform med ett nationellt grunduppdrag för primärvården med fast läkare. Varje invånare ska ha en namngiven läkare. Det förutsätter listning på läkare – inte på vårdcentral. Det är bra för patienten och för andra professioner som vet vem som är medicinskt ansvarig. Primärvården ska vara första linjens sjukvård.
  • Små professionsdrivna verksamheter. Det ska vara enkelt att starta en liten verksamhet, främst på landsbygd och i glesbygd för att öka tillgängligheten. Det kan möjliggöras av att det nationella grunduppdraget för hela primärvården ger utrymme för lokala variationer med ett smalare uppdrag. Det är också den delen av hälso- och sjukvården som mest och bäst bidrar till en jämlik hälsa.
  • En personalpolitik som premierar erfarenhet och kompetens och en arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning är ett måste i framtidens vård.
  • Vårdplatser dimensionerade utifrån befolkningens behov.
  • Självständiga chefer med resurser och kunskap om hur man utvecklar verksamheten med hjälp av en god arbetsmiljö, löneutveckling, fortbildning och forskning behövs också.

Filmerna publiceras på vår nya webb, Youtube, Facebook, Twitter och Instagram.

Se bifogade länkar.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
​Läkarförbundet lanserar sex nya filmer med patienten i huvudrollen