Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Läkarförbundet lanserar nu sex nya filmer med patienten i huvudrollen

Läkarförbundet lanserar nu sex nya filmer med patienten i huvudrollen

Vi reser runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Det blir sex korta filmer under rubriken ”Hur mår vården?”. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi i kontakt med läkare, vårdteamet och anhöriga.

Nyhet

Vi besöker primärvården, sjukhus annan verksamhet och får en tydlig inblick i patientens resa. Genom deras historier får tittaren möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring.

Szimone Robertsson 21 år är först ut. Hon lider av den obotliga sjukdomen Ehlers Danlos Syndrom, EDS. Hon har överrörliga leder. Bara att lyfta en mjölkkartong kan innebära att hennes axel hoppar ur led. Szimone lever med stor smärta och det finns dagar då hon bara klarar av att göra det allra viktigaste.

Hon har besökt akuten cirka 200 gånger och har haft över 70 läkarkontakter genom åren. Men nu har hennes liv förändrats. Hon har en fast läkare och ett multiprofessionellt team som känner till hennes sjukdomsbild.

Med på resan är Läkarförbundets tre prioriterade områden och våra förslag på lösningar inför valrörelsen: en nationell primärvårdsreform, fast läkare/patientansvarig läkare och vårdplatsbristen.

  • Fast läkare. Varje patient ska få en namngiven läkare. Det förutsätter att invånarna listar sig på läkare – inte på vårdcentral.
  • En nationell primärvårdsreform. Primärvården ska vara första linjens sjukvård. Det behövs ett nationellt grunduppdrag för hela primärvården. Det är också den delen av hälso- och sjukvården som mest och bäst bidrar till en jämlik hälsa.
  • Satsa på en hållbar och utvecklande personalpolitik. Genom att prioritera arbetsmiljön, premiera kompetens och erfarenhet, samt garantera fortbildning kan den del av vårdplatsbristen som orsakas av personalflykt minimeras.
  • Stärk läkares ledarskap för att utnyttja läkares potential att genom medicinsk kompetens och verksamhetsförståelse optimera användningen av begränsade resurser och stötta medarbetarna i de svåra prioriteringar som vårdplatsbristen skapar. Höj också den medicinska kompetensen i första linjen på akutmottagningarna.
  • En vårdplatsdimensionering utifrån befolkning och sjukdomspanorama. Har landstingen ansvar för sjukvården ska de tillgodose behovet och ha överblick. Ansvaret kan inte ligga på varje enskild verksamhetschef. Beräkningsmodeller finns alltså redan. Sakkunniga på Socialstyrelsen kan följa upp. Det kommer också behövas en mångfald utförare, som privata vårdgivare eller andra driftsformer.

Läs mer:


Fler nyheter


Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter

Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet lanserar nu sex nya filmer med patienten i huvudrollen