Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet lanserar nu sex nya filmer med patienten i huvudrollen

Läkarförbundet lanserar nu sex nya filmer med patienten i huvudrollen

Vi reser runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Det blir sex korta filmer under rubriken ”Hur mår vården?”. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi i kontakt med läkare, vårdteamet och anhöriga.

Nyhet

Vi besöker primärvården, sjukhus annan verksamhet och får en tydlig inblick i patientens resa. Genom deras historier får tittaren möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring.

Szimone Robertsson 21 år är först ut. Hon lider av den obotliga sjukdomen Ehlers Danlos Syndrom, EDS. Hon har överrörliga leder. Bara att lyfta en mjölkkartong kan innebära att hennes axel hoppar ur led. Szimone lever med stor smärta och det finns dagar då hon bara klarar av att göra det allra viktigaste.

Hon har besökt akuten cirka 200 gånger och har haft över 70 läkarkontakter genom åren. Men nu har hennes liv förändrats. Hon har en fast läkare och ett multiprofessionellt team som känner till hennes sjukdomsbild.

Med på resan är Läkarförbundets tre prioriterade områden och våra förslag på lösningar inför valrörelsen: en nationell primärvårdsreform, fast läkare/patientansvarig läkare och vårdplatsbristen.

  • Fast läkare. Varje patient ska få en namngiven läkare. Det förutsätter att invånarna listar sig på läkare – inte på vårdcentral.
  • En nationell primärvårdsreform. Primärvården ska vara första linjens sjukvård. Det behövs ett nationellt grunduppdrag för hela primärvården. Det är också den delen av hälso- och sjukvården som mest och bäst bidrar till en jämlik hälsa.
  • Satsa på en hållbar och utvecklande personalpolitik. Genom att prioritera arbetsmiljön, premiera kompetens och erfarenhet, samt garantera fortbildning kan den del av vårdplatsbristen som orsakas av personalflykt minimeras.
  • Stärk läkares ledarskap för att utnyttja läkares potential att genom medicinsk kompetens och verksamhetsförståelse optimera användningen av begränsade resurser och stötta medarbetarna i de svåra prioriteringar som vårdplatsbristen skapar. Höj också den medicinska kompetensen i första linjen på akutmottagningarna.
  • En vårdplatsdimensionering utifrån befolkning och sjukdomspanorama. Har landstingen ansvar för sjukvården ska de tillgodose behovet och ha överblick. Ansvaret kan inte ligga på varje enskild verksamhetschef. Beräkningsmodeller finns alltså redan. Sakkunniga på Socialstyrelsen kan följa upp. Det kommer också behövas en mångfald utförare, som privata vårdgivare eller andra driftsformer.

Läs mer:


Fler nyheter


40 organisationer i ett gemensamt upprop mot anmälningsplikten

Om vårdanställda blir skyldiga att anmäla papperslösa till Migrationsverket och Polismyndigheten ökar risken för att människor inte vågar söka akut sjukvård. Rätten till hälsa är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna och den gäller alla, utan åtskillnad.
Nyheter

Nya regler för läkarnas dygnsvila

Den 1 februari nästa år börjar nya regler gälla för läkarnas dygnsvila. Läkarförbundets har precis accepterat det nya avtalet som vi tecknar tillsammans med arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner. Läkare som jobbar på sjukhus och på andra arbetsplatser som har …
Nyheter

Nytt statligt tjänstepensionsavtal tecknat

Saco-S där Sveriges läkarförbund ingår har enats med Arbetsgivarverket om ett nytt tjänstepensionsavtal inom statlig sektor som börjar gälla från 1 januari 2024. Det nya avtalet ger ökade möjligheter för våra medlemmar till ett flexiblare yrkesliv i slutet av karriären. …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet lanserar nu sex nya filmer med patienten i huvudrollen