Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyhet
10 regioner har fattat beslut om att följa Socialstyrelsens riktlinje om att en läkare inom primärvården normalt kan ansvara för 1100 invånare. Endast tre regioner har politiskt beslutade handlingsplaner för detta.

God och nära vård kan beskrivas som ett övergripande mål för den omställning som sker inom hälso- och sjukvården. 2018 beslutades att sjukvården skulle ställa om med primärvården som det centrala navet.

Satsningen har inneburit att landets kommuner och regioner fått ekonomiska tillskott för att kunna ställa om. Men enligt Vård- och omsorgsanalys har endast en liten del av pengarna hamnat hos primärvården. I en majoritet av regionerna har primärvårdens resursandel stått stilla eller till och med minskat.

Att arbetet går trögt visar också Läkarförbundets analyser. En aktuell studie visar att endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet.

Se seminariet "God och nära vård – vad är det som inte funkar?" (livesänds 27 juni kl. 13:00)

Medverkande:

  • Sofia Rydgren Stale, Ordförande, Sveriges läkarförbund
  • Mattias Fredricson, Avdelningschef Avdelningen för utveckling av hälso- och sjukvården på systemnivå, Socialstyrelsen
  • Lisbeth Löpare-Johansson, Samordnare för Nära vård, SKR
  • Christian Carlsson, Ordförande, Socialutskottet (KD)
  • Karin Sundin, Riksdagsledamot, suppleant, Socialutskottet (S)
  • Sophie Kebede Löfström, ST-läkare på Hemse vårdcentral, Ordförande, Sveriges Yngre Läkares Förening på Gotland

En serie seminarier om primärvården

Under Almedalsveckan 2024 anordnar Läkarförbundet, Distriktsläkarföreningen och Svensk förening för Allmänmedicin en seminarieserie i tre delar om svensk primärvård. Detta är ett av seminarierna i serien. De två andra seminarierna ”Startskottet går för en nationell kapplöpning mot 1 allmänläkare per 1100 invånare” och ”Nära vård - hur klär vi en naken kejsare?” kan ses i efterhand på vår almedalssida.


Fler nyheterVårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen