fbpx
​Läkarförbundet välkomnar Alliansens förslag för att stärka hälso- och sjukvården
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Nyckeln till att lösa flera av vårdens problem är en stärkt primärvård där hela befolkningen får en egen fast läkare. Därför välkomnar vi Alliansens reformförslag om en nationell primärvårdsreform med listning på läkare och flera specialister i allmänmedicin. 

– Det har stor betydelse för patienter att kunna lista sig på en fast läkare. Det skapar kontinuitet och ger en bättre, tryggare och effektivare vård, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Alliansen föreslår att den fasta läkaren ska ansvara för sina listade patienter och samordna den vård som behövs med multiprofessionella vårdteam.

– En utbyggd primärvård är effektiv vård och kan korta köerna inom slutenvården och avlasta trycket på akutmottagningarna. Att ha en fast läkare med det medicinska ansvaret för patienten tydliggör och underlättar också vårdteamets arbete och att teamet byggs upp kring patientens behov, säger Heidi Stensmyren.

Läkarförbundet välkomnar också att Alliansen vill underlätta för professionen att etablera vårdcentraler genom att utforma ersättningssystemen på ett sätt som främjar detta.

Vidare vill Alliansen korta vårdköerna genom att införa en resultatbaserad kömiljard kopplat till den lagstadgade vårdgarantin samt öka öppenheten och uppföljningen gällande information om väntetider, tillgänglighet och kvalitet inom vården.

– Tanken är att kömiljarden till skillnad mot tidigare ska omfatta hela vårdkedjor och rehabilitering, vilket är bra. Samtidigt är kömiljarden problematisk då det finns stor risk för undanträngningseffekter, säger Heidi Stensmyren.

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.