Läkares fortbildning har drabbats extra hårt
Kontinuerlig fortbildning för läkare är viktigt för att de ska ges möjlighet att uppdatera sig på de senaste forskningsrönen och behandlingsmetoderna. Detta för att läkare ska kunna ge sina patienter bästa möjliga vård och behandling.
Tidigare enkätundersökningar som Läkarförbundet genomfört visar att majoriteten av specialistläkarna inte får den fortbildning de behöver och har rätt till. När läkare under hela karriären tillfrågades i juni 2020 svarade drygt en fjärdedel att fortbildningen drabbats negativt. Samma siffra hade ökat till knappt 40 procent ett drygt år senare i augusti 2021. Det är en ökning med 60 procent.
– Det är oroväckande att fortbildningen drabbats extra hårt. Redan innan pandemin såg vi att tiden för fortbildning hade minskat till rekordlåga nivåer. Detta är ytterligare ett bevis på att Sverige behöver en reglerad fortbildning för läkare. Sveriges läkarförbund vill att läkare ska ha möjlighet till minst 10 dagars extern fortbildning per läkare och år, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.
Efter fortbildningen är det läkares specialiseringstjänstgöring (ST) som påverkats mest negativt. I juni 2020 svarade drygt 15 procent att deras ST drabbats negativt. Samma siffra hade ökat till knappt 20 procent ett drygt år senare i augusti 2021. Det innebär att nästan var femte ST-läkare anger att deras specialiseringstjänstgöring påverkats negativt.
De vanligaste anledningarna till att specialistkompetensbeviset försenas är inställda obligatoriska kurser (drygt 35 procent) och inställda sidotjänstgöringar (drygt 25 procent).
Av de svarande vars läkarlegitimation eller specialistkompetensbevis försenats anger endast drygt 20 respektive knappt 10 procent att de fått lön i nivå med en legitimerad läkare respektive specialistläkare vid tidpunkten då de skulle ha varit färdiga.
– Vi har en brist på erfarna specialistläkare i Sverige. Därför är det bekymmersamt när nästan var femte ST-läkare uppger att deras specialiseringstjänstgöring påverkats negativt av pågående pandemi. Arbetsgivare behöver säkerställa att ST-läkare tillåts delta på obligatoriska kurser och genomföra planerade sidotjänstgöringar. ST-läkare i slutet av sin utbildning bör prioriteras för att säkerställa återväxten och generationsväxlingen i specialistläkargruppen, säger Madeleine Liljegren, ordförande SYLF och ordförande Utbildnings- och forskningsrådet vid Läkarförbundet.
– Det är anmärkningsvärt att arbetsgivarna inte erbjuder läkare en ny lön vid tidpunkten då de skulle ha varit legitimerade läkare eller färdiga specialistläkare i de fall där förseningarna beror på externa faktorer som till exempel inställda obligatoriska kurser eller inställda sidotjänstgöringar, säger Sofia Rydgren Stale.
Fakta om enkäterna: Undersökningarna DocPoll (en läkarpanel med läkare från alla stadier i karriären, inklusive studenter) har genomförts i juni respektive september 2020 samt i augusti 2021. Den senaste enkäten besvarades av Läkarförbundets medlemmar 11 – 17 augusti 2021. 2 748 svarade vilket är 41 procent av de tillfrågade. Fortbildningsenkäten genomfördes under våren 2021.