fbpx
Närsynthet hos barn i Sverige är inte ett medicinskt problem
Närsynthet hos barn i Sverige är inte ett medicinskt problem

Pressmeddelande från Sveriges Ögonläkarförening

Aktörer inom optikerbranschen förordar behandling med kontaktlinser hos barn för att bromsa utvecklingen av närsynthet, med argumentet att närsynthet kraftigt ökar i Sverige. Sveriges Ögonläkarförening anser att argumentet vilar på lös grund och att det saknas belägg för en rekommendation om utökad kontaktlinsanvändning för att minska närsynthetsutveckling i Sverige.

Närsynthet är mycket vanligt hos barn och ungdomar i Asien. Extrem närsynthet kan ge upphov till synhotande komplikationer och den snabba ökningen av extrem närsynthet i Asien motiverar där bromsande behandling. Situationen i Sverige är dock annorlunda. Vi ser en långsammare ökning av närsynthet hos barn och mycket låg andel extrem närsynthet. Vi anser därför att massanvändning av kontaktlinser för att bromsa närsynthetsutveckling hos barn i Sverige endast skulle kunna ge en marginell medicinsk vinst – som ska vägas mot de ökade medicinska risker som finns vid kontaktlinsbärande. En välkänd risk vid kontaktlinsbärande är infektion i hornhinnan. Allvarlig hornhinneinfektion med bestående ärrbildning och synnedsättning är vanligare hos kontaktlinsbärare.

Forskning kring hur man bromsar närsynthetsutveckling är viktig och behandling med specialkontaktlinser, särskilda ögondroppar samt ökad utomhusvistelse har i vissa studier visat sig kunna bromsa närsynthetsutveckling. Jämförande långtidsstudier mellan olika behandlingsmetoder saknas dock fortfarande.

Sveriges Ögonläkarförening anser att närsynthet hos barn i Sverige inte är ett medicinskt problem och därför ska inte en medicinsk behandling som ökar risken för allvarlig infektion i ögonen rekommenderas till ett stort antal barn och ungdomar.

Kontaktpersoner:

Stefan Löfgren, överläkare, docent, verksamhetschef, S:t Eriks Ögonsjukhus, facklig sekreterare i Sveriges Ögonläkarförening. E-post: stefan.lofgren@ki.se, mobil: 070 737 3607.

Sten Kjellström, överläkare, med dr, verksamhetschef, Skåne universitetssjukhus, ordförande i Sveriges Ögonläkarförening. E-post: sten.kjellstrom@med.lu.se, mobil: 073 203 35 35.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.