Hoppa till innehåll
Pressrum
Ny rapport: Brist på specialister i allmänmedicin i samtliga regioner

Ny rapport: Brist på specialister i allmänmedicin i samtliga regioner

Socialstyrelsens nya rapport vittnar om en tydlig brist på specialister i allmänmedicin i samtliga regioner. Många uppger också att det är svårt att rekrytera ST-läkare till allmänmedicin. I Socialstyrelsens undersökning har dålig arbetsmiljö framförts som en anledning. - Låt staten ta ett större ansvar för kompetensförsörjningen av läkare, säger Sofia Rydgren Stale 2:e vice ordf Läkarförbundet.

Pressmeddelande
Ny rapport: Brist på specialister i allmänmedicin i samtliga regioner
Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund

Socialstyrelsens nya rapport vittnar om en tydlig brist på specialistläkare inom allmänmedicin i samtliga regioner. Många uppger också att det är svårt att rekrytera ST-läkare till allmänmedicin. I Socialstyrelsens undersökning har dålig arbetsmiljö framförts som en tänkbar anledning.

Svårt att rekrytera och behålla allmänläkare

– Sverige behöver en primärvårdsreform. En fast namngiven läkare för patienten och ett listningstak för läkaren är en förutsättning för att säkra den medicinska kvaliteten och en rimlig arbetsbelastning för läkare i primärvården. Andra faktorer som påverkar läkares arbetsmiljö negativt är avsaknaden av fortbildning samt IT-system som inte är anpassade efter verksamhetens behov. Här måste arbetsgivare ta ett större ansvar, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund.

Låt staten ta ett större ansvar för kompetensförsörjningen av läkare

Resultatet av Socialstyrelsen kartläggning vittnar om att processen med att dimensionera ST ofta sker decentraliserat ute i verksamheterna. Socialstyrelsen anser att det bör inrättas en samordningsfunktion inom Socialstyrelsen med ansvaret att stötta regionerna i deras arbete.

– Vi delar Socialstyrelsen bild av att staten behöver ta ett tydligare ansvar för dimensioneringen av ST-tjänster för att kunna säkerställa det framtida behovet av specialistläkare i hela landet. Vi anser att det nationella rådet för specialiseringstjänstgöring, ST-rådet, kan utvecklas och bli en sådan samordningsfunktion, säger Sofia Rydgren Stale.

Socialstyrelsen publicerar idag sin rapport Nationella planeringsstödet 2019. Rapporten publiceras årligen och är en bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvård. I årets rapport presenterar myndigheten även resultaten av det tilläggsuppdrag man fick våren 2018. Tilläggsuppdraget var att kartlägga tillgång på och långsiktiga behov av specialistläkare i olika specialiteter inom privat och offentlig sektor, nationellt och regionalt, samt att lämna förslag på hur dimensionering av ST-tjänster ska kunna göras på ett mer effektivt sätt.

– Läkarförbundet har länge efterfrågat ett utvecklat planeringsstöd med detaljerad statistik över den befintliga tillgången på läkare. Årets rapport från Socialstyrelsen ger oss en bättre överblick av tillgången på specialistläkare och ST-läkare inom varje specialitet, samt hur fördelningen mellan offentlig och privat sektor ser ut, säger Sofia Rydgren Stale.

Läkarförbundet har inom ramen för tilläggsuppdraget haft ett nära samarbete med Socialstyrelsen.

– Vi har träffat Socialstyrelsen kontinuerligt under föregående år och haft en bra dialog. Vi har även involverat våra specialitetsföreningar i arbetet. Deras kunskap och erfarenheter är viktiga och bör alltid tas i beaktande när bedömningar av framtidens behov av specialistläkare görs, säger Sofia Rydgren Stale.

Förutom bristen på specialister i allmänmedicin råder stor brist på psykiatriker och geriatriker samt ytterligare cirka 20 specialiteter.

Läs Socialstyrelsens rapport i sin helhet 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Ny rapport: Brist på specialister i allmänmedicin i samtliga regioner