fbpx
Ny rapport: Läkare vill se läkare som chefer
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Läkare vill gärna bli chefer, men de anger att arbetsbördan är orimlig, att lönen inte motsvarar insatsen och att de saknar verktyg för ekonomi, personalansvar och organisationsutveckling. Viljan att bli chef minskar dessutom med stigande ålder. 

– I vår nya rapport framgår det också att nästan alla läkare helst vill ha en läkare som sin egen chef, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Läkarförbundet har genomfört en enkät bland cirka 3 500 medlemmar som 2 700 har svarat på. Många tror att de skulle kunna bli chefer om de ville.

– Från enkäten framgår även att det finns ett flertal förklaringar till att läkare avstår att söka chefstjänster; framförallt en orimlig arbetsbörda, små möjligheter till klinisk deltid och för små möjligheter att faktiskt styra verksamheten, säger Heidi Stensmyren.

För att förbättra den nuvarande situation med en mycket liten andel läkare som chefer inom hälso- och sjukvården föreslår Läkarförbundet:

  • Att chefskapet innebär en rimlig arbetsbörda.
  • Att chefskapet innebär ökade möjligheter till inflytande och påverkan.
  • Att mer fortbildning inom specifika chefskompetenser görs tillgängligt.
  • Förbättrad arbetsmiljö, för såväl personal som för chefer.
  • Att lönepåslaget för chefer ökar.
  • Att chefer får mera administrativt stöd.
  • Ökade möjligheter till klinisk deltid som chef för att läkaren inte ska tappa sin medicinska kompetens, för att bibehålla legitimitet bland personalen och för att inte ”glömma” hur verksamheten fungerar.

Läs hela rapporten här

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.