Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Pressrum
Positivt att regeringen tar ännu ett steg för en ny läkarutbildning

Positivt att regeringen tar ännu ett steg för en ny läkarutbildning

- Vi har länge arbetat för en ny läkarutbildning. Nu är vi ett steg närmare en ny modern utbildning. Vi är övertygade om att det nya systemet kommer skapa bättre möjligheter för oss att möta hälso- och sjukvårdens behov, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.
Pressmeddelande
Positivt att regeringen tar ännu ett steg för en ny läkarutbildning
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbundet

Regeringen tar nu nästa steg för en ny utbildningsstruktur för läkare. Läkares grundutbildning föreslås utökas till tolv terminer och efter läkarexamen är man behörig att ansöka om läkarlegitimation. Allmäntjänstgöring, AT, ersätts av en ny bastjänstgöring, BT, som blir en fristående första del i läkarnas specialisering. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2020.

– Vi har länge arbetat för en ny läkarutbildning. Nu är vi äntligen ett steg närmare en ny modern läkarutbildning. Den nya målbeskrivningen och nutidsanpassningen kommer skapa bättre möjligheter för oss att möta hälso- och sjukvårdens behov, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund.

– Det är staten som har huvudansvaret för att dimensioneringen av bastjänstgöringen blir tillräcklig i förhållande till antalet läkare som väljer att specialisera sig. Det kommer att behövas en nationell samverkansarena för att diskutera och samarbeta kring dimensioneringen av både BT och ST. Vi anser att man skulle kunna använda ST-rådet som en sådan arena, säger Heidi Stensmyren.

Regeringen föreslår att den nya bastjänstgöringen bli en fristående första del i läkarnas specialisering, som då förlängs med minst sex månader. BT ska vara en obligatorisk del för alla som väljer att påbörja sin specialisering i Sverige.

– En stor del av dem som får sin läkarlegitimation i Sverige är utbildade i ett annat EU-land. I och med inrättandet av BT säkerställer vi att dessa läkare får samma kliniska introduktion som våra svenskutbildade läkare, säger Heidi Stensmyren.

BT föreslås bli en målstyrd utbildning, där fokus ligger på att uppnå kunskapsmålen istället för att tjänstgöra under en viss tid. Tanken är att vägen till färdig specialist ska gå snabbare. Detta bland annat då utformningen av BT föreslås vara mer flexibel i jämförelse med AT. Bastjänstgöring kan därför anordnas på fler platser och inom fler specialiteter i vården.

Läs debattartikel från Läkarförbundet i Dagens Medicin

Läs mer om regeringens förslag

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Positivt att regeringen tar ännu ett steg för en ny läkarutbildning