fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Regeringen tar inte fortbildningsfrågan på allvar
Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund

I går publicerade regeringen ”En nationell strategi för life science”. Strategin var efterlängtad och i den redogör regeringen för målsättningar inom prioriterade områden där förändring bedöms vara särskilt angelägen.

– Strategin och dess målsättningar är viktiga och vi lyfte flera av dem i vårt inspel till den, exempelvis att det ska finnas goda möjligheter att kombinera kliniskt arbete och forskning, att fler kliniska studier behövs samt stärkt tvärsektoriell forskning. Däremot saknar vi konkreta förslag om fortbildning och livslångt lärande säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund.

Ministrarna Baylan, Ernkrans och Hallengren skriver i förordet till strategin att ”dagens sjukvård är gårdagens forskning och dagens forskning är morgondagens standardbehandlingar inom hälso- och sjukvården” samt att förändringarna sker i allt snabbare takt och med stora medicinska genombrott som följd. Detta håller vi med om men det medför även höga krav på fortbildning och livslångt lärande för att personal inom hälso- och sjukvården ska kunna ta till sig dessa förändringar så att de i förlängningen leder till bättre behandling för patienterna.

Regeringen har enligt life science-strategin målsättningen att det ska finnas goda möjligheter till livslångt lärande men vi anser att regeringen inte tar frågan på tillräckligt stort allvar.

Läkarförbundet har gång på gång uppmärksammat regeringen på att de som garant för läkares legitimation och specialistbehörighet måste ta sitt ansvar och reglera läkares fortbildning i en föreskrift. Detta har inte lett till något resultat och Läkarförbundet anmälde därför Sverige till EU-kommissionen för överträdelse av Yrkeskvalifikationsdirektivet (YKD) i oktober.

– Vi anmälde Sverige till EU-kommissionen för att säkra vår och därmed hälso- och sjukvårdens kompetens. Läkares kunskap och att vara uppdaterad på de senaste medicinska rönen har en avgörande betydelse för vårdens kvalitet och säkerhet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda en bra, modern och effektiv vård som är jämlik över hela landet. Vi undrar varför inte regeringen har svarat på våra upprepade krav på reglerad fortbildning av läkare om regeringen anser att det bör finnas goda möjligheter till livslångt lärande säger Sofia Rydgren Stale.

Läs mer i pressmeddelandet Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-komissionen 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.