fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Vi välkomnar att regeringen vill skjuta på införandet av bastjänstgöring
Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund och ordförande utbildnings- och forskningsrådet

Sveriges läkarförbund har länge kämpat för att bastjänstgöring, så kallad BT ska införas så att alla läkare, oavsett utbildningsland ska få tillgång till en tydlig och strukturerad introduktion till svensk hälso- och sjukvård. Nu görs det, men införandet skjuts också upp med anledning av covid-19 eftersom verksamheterna och våra medlemmar behöver fokusera på patienter och att stoppa smittspridningen.

Det var tidigare planerat att lagändringarna som rör läkares legitimation och specialiseringstjänstgöring skulle träda i kraft 1 juli 2020. Men efter påtryckningar från Läkarförbundet föreslår nu regeringen att skjuta på införandet till 1 juli 2021.

– Det är mycket glädjande att regering nu lägger fram ett förslag om att skjuta på införandet av BT. Vi vill dock understryka att förändringarna i läkarnas ST och införandet av BT är något positivt som kommer att gynna svensk hälso- och sjukvård på sikt, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Läkarförbundet och ordförande i utbildnings- och forskningsrådet.

Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR skickade i mars in en begäran till regeringen om att skjuta fram datumet då förändringar i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen ska träda i kraft. Regering bjöd in till ett möte.

– Vi deltog i ett digitalt möte med Socialdepartementet i mitten på april. Alla aktörer var eniga om att skjuta fram BT. Med anledning av covid-19 behöver verksamheterna och våra medlemmar fokusera på patienter och att stoppa smittspridningen, säger Sofia Rydgren Stale.

– Hälso- och sjukvården befinner sig i en pressad situation just nu och det blir svårt för sjukvårdshuvudmännen att prioritera det arbete som krävs för att anpassa verksamheten till de nya regelverken för läkares specialisering. Det handlar bland annat om kompletterande utbildningsinsatser riktade till alla läkare som ska handleda BT-läkare och ST-läkare enligt den nya föreskriften, säger Sofia Rydgren Stale.

Riksdagen ska nu ta ställning regeringens proposition. 

Läs mer på regeringen.se

Läs mer om Läkarförbundets arbete med basttjänstgöring, BT

Information om covid-19 på lakarforbundet.se

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.