Hoppa till innehåll
Pressrum
Vi välkomnar att regeringen vill skjuta på införandet av bastjänstgöring

Vi välkomnar att regeringen vill skjuta på införandet av bastjänstgöring

Läkarförbundet har länge kämpat för att bastjänstgöring, så kallad BT ska införas så att alla läkare, oavsett utbildningsland ska få tillgång till en tydlig och strukturerad introduktion till svensk hälso- och sjukvård. Nu görs det, men införandet skjuts också upp med anledning av covid-19 eftersom verksamheterna och våra medlemmar behöver fokusera på patienter och att stoppa smittspridningen.
Pressmeddelande
Vi välkomnar att regeringen vill skjuta på införandet av bastjänstgöring
Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund och ordförande utbildnings- och forskningsrådet

Sveriges läkarförbund har länge kämpat för att bastjänstgöring, så kallad BT ska införas så att alla läkare, oavsett utbildningsland ska få tillgång till en tydlig och strukturerad introduktion till svensk hälso- och sjukvård. Nu görs det, men införandet skjuts också upp med anledning av covid-19 eftersom verksamheterna och våra medlemmar behöver fokusera på patienter och att stoppa smittspridningen.

Det var tidigare planerat att lagändringarna som rör läkares legitimation och specialiseringstjänstgöring skulle träda i kraft 1 juli 2020. Men efter påtryckningar från Läkarförbundet föreslår nu regeringen att skjuta på införandet till 1 juli 2021.

– Det är mycket glädjande att regering nu lägger fram ett förslag om att skjuta på införandet av BT. Vi vill dock understryka att förändringarna i läkarnas ST och införandet av BT är något positivt som kommer att gynna svensk hälso- och sjukvård på sikt, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Läkarförbundet och ordförande i utbildnings- och forskningsrådet.

Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR skickade i mars in en begäran till regeringen om att skjuta fram datumet då förändringar i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen ska träda i kraft. Regering bjöd in till ett möte.

– Vi deltog i ett digitalt möte med Socialdepartementet i mitten på april. Alla aktörer var eniga om att skjuta fram BT. Med anledning av covid-19 behöver verksamheterna och våra medlemmar fokusera på patienter och att stoppa smittspridningen, säger Sofia Rydgren Stale.

– Hälso- och sjukvården befinner sig i en pressad situation just nu och det blir svårt för sjukvårdshuvudmännen att prioritera det arbete som krävs för att anpassa verksamheten till de nya regelverken för läkares specialisering. Det handlar bland annat om kompletterande utbildningsinsatser riktade till alla läkare som ska handleda BT-läkare och ST-läkare enligt den nya föreskriften, säger Sofia Rydgren Stale.

Riksdagen ska nu ta ställning regeringens proposition. 

Läs mer på regeringen.se

Läs mer om Läkarförbundets arbete med basttjänstgöring, BT

Information om covid-19 på lakarforbundet.se

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Vi välkomnar att regeringen vill skjuta på införandet av bastjänstgöring