fbpx
Vi välkomnar Socialdemokraternas utspel tre miljarder till vården
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Socialdemokraterna presenterar idag idén till en generalplan för vården för att minska vårdköerna. Den ska skapas i samverkan mellan professionerna, fackförbunden, stat och landsting. Personalen ska få bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö. Patienterna ska få vård efter behov.

Arbetsnamnet är ”Vård i tid”.

1. Vårdens personalförsörjning

2. Utveckla vården runt varje enskild patient. Vårdkedjorna ska fungera och alla ska ha en fast läkare som har det övergripande ansvaret för patientens vård.

3. Mer fokus på dem med störst behov, exempelvis multisjuka äldre. De ska ha effektiva lösningar.

Socialdemokraterna vill se både fler specialistläkare och fler specialistsjuksköterskor, vilket betyder fler utbildningsplatser och förbättrade arbetsvillkor så att personalen stannar kvar.

– Vi välkomnar satsningen. För att få till en reell förändring är det nödvändigt att satsningen görs i dialog med professionerna, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Det är bra att Socialdemokraterna vill att patienter ska ha rätten till en fast läkare och att den fasta läkaren ska ha det övergripande ansvaret, fortsätter hon. En viktig del i detta är att patienter får välja att lista sig på en läkare.

Heidi Stensmyren vill också se vårdplatser dimensionerade utifrån befolkningens behov.

– Idag har vi inte alltid möjlighet att ge patienter som skulle behöva det en vårdplats. Planerade operationer ställs ofta in. Det skapar etisk stress hos personalen och är oacceptabelt för patienterna som behöver vård.

– För att lösa köerna måste vårdplatsbristen lösas, fortsätter hon. Sverige behöver dessutom en nationell primärvårdsreform för en jämlik hälsa i hela landet.

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.