Hoppa till innehåll
Nyheter
Framgångar i förvaltningsrätten!

Framgångar i förvaltningsrätten!

Idag kungörs förvaltningsrättens domar i två viktiga mål, Förvaltningsrätten i Stockholm mål 415-18 och mål 5862-18. Eftersom vi behöver fler duktiga läkare, inte färre – är vi glada åt avgörandena som innebär att Stockholms läns landsting inte har rätt att avregistrera läkare från rätt till läkarvårdsersättning på oklara grunder eller eventuella feldebiteringar.

Nyhet
Övriga nyheter
Förvaltningsrätten i Stockholm har tagit ställning i två viktiga domar

Läkarförbundet, som företrätts av förbundets jurist Mia Wallgren, har nått framgång i två viktiga mål i förvaltningsrätten i Stockholm. Båda fallen rör läkare som fått sina utbetalningar av läkarvårdsersättning enligt LOL stoppade av Stockholms läns landsting, och blivit avregistrerade ur förteckningen över vårdgivare verksamma enligt LOL. Domarna är en stor seger för Läkarförbundet och Privatläkarföreningen, då det tydligt visar att landsting inte kan avregistrera läkare på oklara grunder eller eventuella felaktigheter.

 

LOL, Lagen om Läkarvårdsersättning, även kallat nationella taxan, innebär att en läkare kan arbeta som egenföretagare i eget bolag, men med ersättning från landstinget. Den ekonomiska ersättningen är prestationsbaserad utifrån varje patientbesök och regleras i FOL, Förordningen om Läkarvårdsersättning. För patienten innebär det att man blir erbjuden samma ekonomiska villkor som vid ett besök på t.ex. en vårdcentral, men då taxan är bunden till egen fysisk person innebär det oftast god kontinuitet och en nära och lång relation mellan läkare och patient.


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare