Hoppa till innehåll
Nyheter
Ny uppmaning till Skatteverket: Vänta med vårdmomsen

Ny uppmaning till Skatteverket: Vänta med vårdmomsen

Läkarförbundet och Vårdföretagarna uppmanar återigen Skatteverket att vänta med ikraftträdandet av den nya momsen på hyrpersonal inom vården. Rättsläget är fortfarande oklart och beslutet kan komma att allvarligt påverka de privata företagen i sjukvården, med svårigheter att få tag på personal och stora kostnadsökningar som inte kompenseras av regioner och landsting.

Nyhet
Övriga nyheter
Foto: Luis Melendez, Unsplash

Vårdföretagarna och Läkarförbundet uppmanar återigen Skatteverket att skjuta på ikraftträdandet av den nya momsen på inhyrd vårdpersonal, konsultlösningar och många underentreprenader i vård och omsorg, detta i en skrivelse till myndighetens generaldirektör.

Vi pekar särskilt på att Skatterättsnämndens experter inte var eniga i sin behandling av tre aktuella ärenden, och det efter flera veckors handläggning. Det visar att Skatteverkets tolkning av Högsta förvaltningsdomstolens dom är långt ifrån självklar.

Läkarförbundet och Vårdföretagarna betonar att förhandsbeskeden sannolikt kommer att överklagas och rättsläget är inte klarlagt innan ärendena har prövats i högsta instans. De åtgärder som de privata vårdgivarna nu är tvungna att vidta, på grund av Skatteverkets momstolkning, får stor påverkan på verksamheten och går ofta inte att backa tillbaka i ett senare skede. Därför uppmanar vi Skatteverket att omgående ge besked om att skjuta på tillämpningen av den nya vårdmomsen.


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Ny uppmaning till Skatteverket: Vänta med vårdmomsen