Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev SPLF februari 2020 om momsen

Nyhetsbrev SPLF februari 2020 om momsen

Nu har de första domarna kommit från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) om vårdmomsen. Ingen uppmuntrande läsning tyvärr. HFD finner i samtliga fall att moms skall betalas eftersom det rör sig om personaluthyrning när en underleverantörs personal ingår i köparens organisation.

Nyhet
Övriga nyheter

De domar som nu kommit berör i två fall läkare:

  • I ett fall gäller det ett bolag som tillhandahåller såsom underleverantör, en konsultläkare till en privat vårdgivare som driver ett sjukhus på uppdrag av en region. Läkaren tillhandahålls för att han ska utföra medicinska åtgärder inom sitt specialistområde riktade till vårdgivarens patienter på de tider och i den omfattning som vårdgivaren avropar.
  • I det andra fallet är det bolag som avser att, såsom underleverantörer, ingå uppdragsavtal om att, genom sina anställda legitimerade läkare, tillhandahålla tjänster till en privat vårdgivare som har åtagit sig att tillhandahålla hälso- och sjukvårdstjänster till patienter via en digital plattform.

HFD anser att syftet med parternas avtal är att säljaren ska tillhandahålla de tjänster som krävs för att den köpande vårdgivaren i sin tur ska kunna uppfylla sina skyldigheter samt att personalen

ingår i köparens organisation. Mot den bakgrunden anser HFD att det är fråga om momspliktig uthyrning av sjukvårdspersonal.

Det finns dock fortfarande situationer som inte är rättsligt bedömda som interna transaktioner inom läkarhus och entreprenadlösningar av olika slag. Här har SPLS AB tagit initiativ för att få frågan om läkarhus belyst men svar lär dröja.

HFD är högsta instans så det är nu helt klart att det krävs lagändringar som gör att Sverige har samma momsfrihet inom sjukvård som övriga EU i enlighet med ”Petersdomen” som klargör att det är så det bör vara. Regeringen måste nu agera och se till att starta utredningen om vårdmomsen som Riksdagen begärt.

Samtliga fyra domar finns tillgängliga på Högsta förvaltningsdomstolens hemsida:


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare