Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev SPLF januari 2019

Nyhetsbrev SPLF januari 2019

Tjugondag Knut dansar julen ut. Nytt år, nya tag och kanske en ny regering.

Nyhet
Nyhetsbrev

Månadsavisering av medlemsavgiften

I februari införs månadsvis avisering av medlemsavgiften. En administrationsavgift för pappersfakturor tillkommer. Vill du slippa den kan du meddela att du vill ha autogiro eller e-faktura. Läs mer om det här: https://slf.se/nyheter/nyheter-om-din-medlemsavisering/

Det gäller för avgiften till Läkarförbundet och SPLF. Avgiften för SPLS AB som ditt företag skall betala kommer som förr separat.

Fördröjning av fastställande av nya belopp i taxan

Som jag berättat om förut så är förhandlingen klar men det har dröjt med fastställandet av de nya beloppen som regeringen skall göra. De har väl annat att tänka på. Men höjningen gäller från 1 januari och i värsta fall får vi det retroaktivt. Varje landsting/region kommer att meddela de nya beloppen till de läkare som är verksamma inom området och sedan man kan lämna in redovisningen med 2,5 % högre ersättning. Vi från SPFL kan inte påverka när det blir klart i varje landsting men beloppen finns här: https://slf.se/privatlakarforeningen/nyheter/forordning-om-lakarvardsersattning-2019/

Advokathjälp

SPLS AB har tecknat avtal med Wåhlin Law om juristhjälp dels för föreningen men även för våra medlemmar och deras företag i sådana fall där inte Läkarförbundets jurister kan bistå. Wåhlin Law är en ganska stor byrå som har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg och är, till skillnad från många riktigt stora byråer, inte jäviga gentemot landsting och regioner. Har du juridiska frågor kan du kontakta dem för en timmes gratis konsultation och därefter reducerat pris. Hör i första hand av dig till SPLF så kan vi råda om det är Läkarförbundets jurister eller Wåhlin Law eller annat du kan behöva.

Moms

Wåhlin Law har experter även på momsfrågan och vi har bett dem titta på några frågor som rör många av våra medlemmar som arbetar i gruppmottagningar. Jag återkommer om det.

Ditt företags prövning av Skatteverkets ställningstaganden kan påverka hela branschen. Vi ser gärna att eventuella brevfrågor eller ansökan om förhandsbesked sker i samverkan/samråd med oss i SPLF eller Vårdföretagarna. Sitt helst lugn i båten ett tag. Många jobbar med momsfrågan. Ingen ko på isen! Än….

Träffar med politiker

Vi fortsätter att försöka ha igång dialoger med politiker. Inte helt lätt i det turbulenta läge vi har i Riksdagen men vi håller kanaler öppna oavsett vilken regering och vilka konstellationer vi har.

Jag och ordföranden i S-SPLF Hannu Määttänen har även träffat det nya vård- och valfrihetslandstingsrådet Tobias Nässén (m) i SLL. Han kommer att bl.a. ansvara för valfrihets- och tillgänglighetsfrågor inom sjukvården, hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, utveckling av vårdval och vi behöver givetvis samverka kring utveckling av vårdval och alla tvister som SLL har med läkare där vi menar att SLL inte följer lagen utan stiftar egna regler.

Rättsfall

Före jul var det på gång flera förhandlingar i Stockholm där SLL stämt läkare. Åter slutade det med förlikning i något fall och i andra med att förhandlingen ännu en gång sköts upp. Det är begripligt

att läkare som jagats av SLL i flera år sluter förlikningsavtal även när de har stor chans att vinna i rätten. En förlikning innebär att det är slut på processen. Men även tyvärr att vi inte får prejudikat, vilket vore önskvärt. Men det är helt rimligt att den som tar risken i en process tar beslut om man orkar driva det vidare. SLL kan alltid dra det till sista instans. Det betalar skattebetalarna. Samma förhållanden gäller i andra delar av Sverige men SLL sticker ut.

Vi har dock fått ett par domar där SLL förlorat. Det gäller fall där SLL ”avregistrerat” läkare som de anser gjort fel. Någon sådan rätt har inte landstinget men domarna är överklagade av SLL så än är det inte helt klart.

Repskap

Mötet i december var välbesökt och givande. Vi i styrelsen fick påfyllning av idéer och argument kring hur den småskaliga privata vården skall utvecklas i Sverige och vi har gott stöd av våra medlemmar för att jobba vidare mot ett system som är långsiktigt, stabilt och lika i hela riket.

Sektion privat i Västra Götaland

I den nybildade lokalföreningen inom Läkarförbundet för Västra Götaland finns en ny sektion ”Privat”. Man har alltså valt att skilja på Privatläkarföreningens lokalavdelning i Göteborg och motsvarande sektion i läkarföreningen för regionen men med stor säkerhet blir det samma styrelse som GPLF och fördelen kan vara att fler organiserar sig i sektionen. Frågan kommer upp på årsmötet i GPLF 16/1. Där får man mer information. Vi önskar den nya ”sektion privat” lycka till!

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Fullmäktigemötet 6/4 2024 - Livestream

Mötet hålls lördagen den 6/4 2024 kl. 10 - 16 och börjar med ett inledningsanförande av Maciej Zaremba kl. 10.00 - 10.45.
Ej synliga på framsidan

Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare