Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev SPLF mars 2020

Nyhetsbrev SPLF mars 2020

Corona, corona….

Nyhet
Nyhetsbrev

Fullmäktige SPLF blir modernt och elektroniskt?!

Styrelsen i SPLF överväger hur vi ska göra med fullmäktige med anledning av coronaepidemin. Mycket talar för att vi håller mötet via videokonferens. Andra yrkesföreningar har gjort så och det har fungerat bättre än väntat. Vi återkommer i nästa vecka med beslut och vad som gäller om vi inte kan ha mötet som planerat.

Momsen.

Det har kommit några nya beslut i Skatterättsnämnden. Om de överklagas eller ej återstår att se, men nämnden finner till mångas förvåning att bildande av kommanditbolag inte skall medföra att man slipper moms vilket många ansett vara säkert. Fallet gäller tandläkare men är överförbart på läkarbolag på många sätt.

I ett annat fall fann man att en psykolog att skall omfattas av momsfrihet. Sökanden har bedömts tillhandahålla fristående skolor skolpsykologtjänster i egen regi.

Det går alltså lite åt olika håll inom juridiken och många turer återstår innan vi vet vad som gäller. Vårdföretagarna har en bra sida om detta. Viktigare är nog att på sikt ändra lagen så att vi återgår till vad som ska gälla i EU. Sjukvård är momsfri! Där jobbar vi på med påverkan av politiker.  

Försäkringspatienter förbjuds på läkarmottagningar som har finansiering av regioner?

Vårdanalys har fått i uppdrag av regeringen att snabbutreda om det förekommer att försäkringspatienter får företräde gentemot patienter som tas om hand via regionfinansiering. Om så sker skall man överväga om det behöver vidtas åtgärder för att stävja detta. Jag har deltagit i ett par möten om detta och hoppas att inga förändringar kommer att ske i nuvarande ordning. Genom att kombinera finansiering via regioner och försäkringsbolag har många läkarbolag säkrat fortsatt verksamhet och fått en bra mix som garanterar ett större vårdutbud än om vi skall tvingas separera de olika typerna av patienter på olika mottagningar. Det finns idag större skillnader i vården beroende på var man bor än om man har eller inte har en försäkring. Det är ett mycket större problem för medborgarna i vårt land än om några väljer att betala dubbelt för sin vård genom att köpa en försäkring och betala skatt. Frågan lär återkomma.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare