Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF september 2018

Nyhetsbrev SPLF september 2018

Tillbaka i selen igen efter en fin sommar. Men nu är det september, vilket vi ska minnas i november. Även under sommaren har det dock hänt en hel del som berör privatläkarna. Lite om detta kommer här.

Nyhet
Nyhetsbrev

Anna Nergårdh utreder taxan

Anna Nergårdh som är ”superutredaren” av svensk sjukvård för närvarande fick lite överraskande ett tilläggsuppdrag några veckor före valet. ” Utredningen ska nu titta på hur de kan bli en del i pusslet som ska ge en bra och nära vård till patienterna. Deras kompetens behöver tas till vara i vården, säger Annika Strandhäll.” SPLF kommer att fortsätta att arbeta för att vi skall få en ökad andel företagande läkare inom svensk sjukvård och ser gärna att vi tittar på våra grannländer som Danmark för att få goda idéer, även om inget annat land har ett perfekt system. Vi har som vanligt gott stöd av Läkarförbundet och vi kommer att göra allt vi kan för att påverka utredningen så att svenska patienter skall få bättre tillgång till vård.

Moms för konsulter

Många har noterat att det i våras kom en dom i Högsta förvaltningsrätten som momsbelägger konsulttjänster inom vården, men bara för den som tar uppdrag för privata vårdgivare och landstingsägda bolag. Det var omtumlande eftersom sjukvård ju har undantag från momsplikt och det ger en synnerligen ojämn konkurrenssituation. Läget är oklart och momsfrågan har hög prio hos Skatteverket och deras ambition är att ha ett utkast till rättsligt ställningstagande klart inom några veckor. Vårdföretagarna, Kompetensföretagen (tidigare Bemanningsföretagen) och en del andra organisationer kommer att få möjlighet att lämna synpunkter, men med kort svarstid. Vi har begärt att få ta del av utkastet innan det blir ett beslut. Vi återkommer i frågan.

Förhandlingar om taxan är i gång.

SKL har äntligen kommit till förhandlingsbordet, vilket de tidigare vägrat. Men förhandlingarna är i sin linda. Vi vill som vanligt ha en ökning i paritet med vad löneavtalen gett anställda läkare och kompensation för prisökningar samt en översyn av Förordningen om läkarvårdsersättning. Vi hoppas att SKL är seriösa i sin förhandlingsvilja.

Skattekursen i repris i december.

Vår återkommande och lönsamma skattekurs för privatläkare med Bo Svensson återkommer i höst. När datum är klart läggs det ut på hemsidan. Gå gärna kursen, det lönar sig att kunna skattelagarna och undvika felaktig skatt. Frågan om moms för konsulter lär bli högaktuell på den kursen!

Valet!

Lite information från Vårdföretagarna kan vara bra att ta del av så här i valrörelsen sista skälvande minut. Privat vård behövs! Jag återkommer när röken skingrats efter valet.

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare