Hoppa till innehåll

3-års erfarenhet av fotonräknande datortomografiundersökningar av barn i Lund

Text: Fredrik Stålhammar & Pär Wingren
Pediatrisk radiologi

Som ett av de första sjukhusen i världen installerades i september 2021 en fotonräknande datortomograf (Photon Counting CT, PCCT) på Skånes universitetssjukhus i Lund. Detta är den första fotonräknande datortomografen på marknaden, utvecklad av Siemens Healthineers. 

Fram till december 2024 har vi utfört drygt 2600 PCCT-undersökningar av barn.

Den vanligaste typen av barnundersökning är hjärta (medfödda hjärtfel) 373 us, följd av hjärna 266 us och thorax med låg stråldos 204 us.

Fördelen med PCCT är främst en hög spatiell och temporal upplösning med låg stråldos. Speciellt bra "cost-benefit" vad gäller stråldos versus bildkvalitet gäller hjärtundersökningar inklusive CT-angiografi av koronarkärl. PCCT hjärta vid kartläggning av komplexa medfödda hjärtfelhos exempelvis nyfödda barn med hög hjärtfrekvens, utförs vanligen med spiral-CT med stråldoser kring DLP 3 mGycm med hög bildkvalitet och i regel fullt diagnostiska bilder (bild 1).

Bild 1 (0,6 mm snitt rekonstruerad till 4 mm coronal MIP) : 1 dygn gammal pojke med cyanos. Samtliga lungvener (korta röda pilar) konfluerar till en gemensam vertikalt förlöpande ven (lång röd pil) som är obstruerad (orange pil) mellan en öppetstående ductus arteriosus (gul pil) och vänster lungartär (lungartärer – blå pilar) , vertikalvenen tömmer sig därefter till en dilaterad v. brachiocephalica sin. Diagnos TAPVR (Total Anomalous Pulmonary Venous Return).

Initialt har vi ibland haft problem att få en bra framställning av kranskärlen, speciellt hos de minsta barnen med små kärldimensioner och hög hjärtfrekvens. Detta har kraftigt förbättrats med senare uppdateringar och med användning av ett högupplösande protokoll med sekventiell teknik. Därmed har vi kunnat få 0,2 mm tunna snitt med mycket hög upplösning och visualisering av submillimeter-vida kranskärl (bild 2 och 3).

Bild 2 och 3 (0,2 mm snitt volume rendering) : 11 dagar gammal pojke med transposition av de stora kärlen. Kirurgiskt korrigerad inklusive reimplanterade kranskärl (röda pilar), nu vill man veta om det finns påverkan på kranskärlsavgångarna, vilket inte ses.

Även andra CT-angiografiundersökningar, såsom halsens och hjärnans kärl och aorta inklusive bukkärl, framställs väl med låg stråldos.

Förutom kärlundersökningar lämpar sig PCCT mycket bra för undersökning av temporalben med hög spatiell upplösning 0,2 mm och låg stråldos. Stråldosen blir cirka 25 % jämfört med våra tidigare "High-end"-maskiner. (bild 4).

Bild 4 (0,2 mm snitt) : 4 månader gammal döv flicka, undersökning inför cochleaimplantat. Bild av stigbygeln.

HRCT lungor utförd med spiralteknik ger en hög spatiell upplösning, även med fri andning hos små barn. Normalt tas dessa bilder ut med 0,4 mm i snittjocklek. Framför allt har vi sett en högre bildkvalitet men även något lägre stråldos jämfört med tidigare (bild 5).

Bild 5 (0,4 mm snitt) : 1 månad gammal pojke med genomgången COVID-infektion, har vid undersökningen RS-infektion. I lungorna ses spridda områden med groundglass-förändringar omväxlande med airtrapping. Intrathorakalt är trachea och huvudbronker smala.

Sammanfattningsvis lämpar sig PCCT väl för undersökningar av barn vad gäller alla organområden. Speciellt fördelaktigt har det visat sig vara för undersökningar av hjärta/kärl, temporalben och HRCT lungor.

Fredrik Stålhammar
Pär Wingren
Lund dec 2024

Mer från Imago Medica

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …

A Day in the Life of a Radiologist in Auckland

Övrigt Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …

Nyheter från Svensk Förening för Pediatrisk Radiologi

Pediatrisk radiologi 2024 har styrelsen ägnat delar av vårt årliga arbetsmöte i april och ett extra arbetsmöte i samband med röntgenveckan i Örebro åt Kloka kliniska val. Vi har gått igenom det som finns på ämnet ”Choosing wisely” internationellt inom barnradiologin och …