Hoppa till innehåll

Enkät Ungt Forum

Text: Alexander Biskup
Ungt Forum

Ungt Forum, ST-läkarutskottet inom SFMR, har under 2022 gått ut med en enkät till sina medlemmar om deras uppfattning av deras ST-utbildningar. Med ca 90 svar med god geografisk spridning över Sverige och med varierande längd av genomgången ST. Nedan kommer en kort sammanfattning av teman från denna enkät och uppföljande diskussion inom Ungt Forum rörande upplevelserna av ST-tjänsterna.

Från flera håll hyllas lyhörda ST-chefer och handledares engagemang uppmärksammas. Dessa nämns vara centrala förutsättningar för en bra ST-tjänst. God kommunikation med kollegor lyfts som en uppskattad del av tillvaron.

Det uppskattas när utformningen av ST-blocken kan anpassas efter ST-läkarens intressen och önskemål och att inte alla följer en identisk mall. Hos vissa lyfts dock detta inflytande medföra en ökad osäkerhet då man upplever sig sakna överblicken som behövs för att bestämma över detta. Där diskuteras tydligare styrdokument om vad en ST-tjänst bör innehålla, exempelvis en version av European Training Curriculum, ETC, anpassad till den svenska modellen. 

Ett tydligt återkommande tema som upplevs problematisk är produktionsfokus. Placeringar ändras för att täcka frånvaro i scheman, sektionspositioner uteblir trots tidigare utbildningsplaner och ofta hamnar man återkommande i samma positioner som inte räcker för att nå de mer avancerade studiemålen. Väl på sektion uppfattas det kunna vara sparsamt med handledningsmöjligheter varför ST-läkaren uppmuntras att skriva på enklare undersökningar – hellre än att börja granska svårare fall varför det finns mycket igångsättningssvårigheter med denna granskning, där MR upplevs bli specifikt lidande.  När detta lyfts med chefer kan det ibland uppfattas tonas ner med resonemang att detta inte kommer medföra problem på längre sikt utan att några konkreta ändringar sker.

Översiktligt uppfattas ST-miljön vara positiv och med goda möjligheter till anpassning. De problem som beskrivs handlar i första hand om den resursbrist som tyvärr blivit vardag inom stora delar av hälso- och sjukvård. Inga lätta lösningar finns till detta men där behöver vi alla stanna upp och påminna oss om att ST-läkaren är anställd i en utbildningstjänst och tidsinvesteringen som läggs idag på att lära ut är en till nytta imorgon när den kollegan kan själv hjälpa till att producera – eller själv handleda nästa kamrat på vägen att bekanta sig med MR hjärta, prostata eller något annat spännande vi har framför oss!

Alexander Biskup
ST-läkare, Ungt Forum

Mer från Imago Medica

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …

A Day in the Life of a Radiologist in Auckland

Övrigt Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …