De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift att tillsammans med onkologer, kirurger, patologer och andra diskutera, uppdatera och formulera vårdprogrammen. I princip alla vårdprogram som rör cancer involverar radiologin, och förändringar i vårdprogrammen kan få betydande effekter på radiologin, inte minst vad det gäller metodval, patientflöden (SVF) och ekonomi.
Vårdprogrammen är också för den enskilde radiologen viktiga kunskapskällor inte bara för de specifikt radiologiska frågorna utan de kan också ge multidisciplinärt perspektiv på sjukdomarnas etiologi, prevalens, symptomatologi, utredning, behandling och uppföljning.
Glädjande nog har radiologins representation i de olika vårdprogrammen med tiden blivit starkare. Några nyheter:
I Vårdprogram för Binjuretumörer har imaginggruppen förstärkts och består nu av Sam Eriksson, radiolog, Lunds Universitetssjukhus, Fredrik Hedeer, nuklearmedicinare, Lunds Universitetssjukhus och Anna Kistner, radiolog och blivande nuklearmedicinare, Karoliniska, Stockholm. Sedan tidigare finns Ulf Nyman, radiolog, Lund och Mikael Hellström, radiolog, Sahlgrenska i vårdprogramgruppen.
Vårdprogram för Njurcancers remissrunda har precis avslutats, och kan läsas här: https://cancercentrum.se/globalassets/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/kommande-vardprogram/2024/241115/nvp-och-svf-njurcancer-sammanslagen-remissversion.pdf Radiologins representanter i Vårdprogram för Njurcancer: Susanna Holst, avd för radiologi, Lunds Universitetssjukhus/Malmö och Mikael Hellström, avd för radiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
Andra vårdprogram, förutom Njurcancer, som precis varit ute på remissrunda är Testikelcancer (SVF), Melanom (vårdprogram och SVF), och Ärftliga cancerrisksyndrom (vårdprogram, nytt).
Hälsningar
Mikael Hellström