Hoppa till innehåll

Kloka kliniska val

Kloka kliniska val tog Sverige med storm under 2023. Framgången har fortsatt under 2024, då nyheten kom strax före sommaren att Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att fasa ut lågvärdevård. Arbetet leds i Sverige av svenska Läkaresällskapet (SLS), och Martin Serrander, läkare i Nyköping och ordförande för SLS arbetsgrupp kring kloka kliniska val, tog sig som nykomling högt upp på Dagens medicins maktlista för 2024.
Text: Henriettae Ståhlbrandt

Kloka kliniska val tog Sverige med storm under 2023. Framgången har fortsatt under 2024, då nyheten kom strax före sommaren att Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att fasa ut lågvärdevård.
Arbetet leds i Sverige av svenska Läkaresällskapet (SLS), och Martin Serrander, läkare i Nyköping och ordförande för SLS arbetsgrupp kring kloka kliniska val, tog sig som nykomling högt upp på Dagens medicins maktlista för 2024.

Vad handlar då Kloka kliniska val om? 

Flera studier har visat att minst 20% av de resurser som är avsatta för sjukvård går till spillo, genom utredningar och behandlingar som inte är till någon gagn för patienten. Vi har alla varit med om att undra vad den radiologiska utredningen skall vara bra för - och i vissa fall stämmer denna känsla: den leder de facto inte till något. 
På uppmaning av en motion till SLS fullmäktige år 2020 togs en arbetsgrupp fram som börjat jobba med denna fråga på bred front, och idag arbetar många i Sverige med dessa frågor. Såväl specialistföreningar, sköterskeföreningar, och regioner ställer sig de viktiga frågorna: - är vården 

  • evidensbaserad?
  • undviker upprepning av genomförda åtgärder?
  • inte skadar?
  • verkligt nödvändig?

Svenska Kloka kliniska val arbetar tillsammans med den internationella föreningen Choosing Wisely, och en viktig grund i detta arbete är att initiativen skall komma från professionen, och ha grund i kvalitet, och inte i ekonomi (även om förbättrad ekonomi kan bli en följd av arbetet).

Från radiologin påbörjade Mathias Axelson detta arbete, och undertecknad har nu tagit över.
Vill ni veta mer om Kloka kliniska val i Sverige går det att läsa om dessa på SLS hemsida: www.sls.se/kkv

Rekommendationer inom andra specialiteter

Det är hittills inte så många specialistföreningar som tagit fram rekommendationer på nationell nivå. Svensk Internmedicinsk Förening är en av dessa, och en av deras rekommendationer är: 

  • 5. CT-hjärna vid svimning
    Undvik CT om inte patienten har neurologiska symtom, kramptillstånd eller tydligt trauma. Mycket låg sannolikhet att CT kan förklara orsaken. Onödig strålning och kostnad.

Även Svensk Onkologisk Förening har tagit fram rekommendationer, där den som berör radiologi är följande:

  • Undvik undersökningar som bilddiagnostik, blodprover, skopier etc. hos cancerpatienter där sannolikheten för behandlingsmässig konsekvens är låg.

Kloka kliniska val inom radiologi

Svensk Förening för Medicinsk Radiologi (SFMR) håller på att ta fram nationella rekommendationer, både inom moderföreningen som inom delföreningar. 

Som underlag finns - utöver den allmänna klokhet och de diskussioner som förs inom Röntgensverige - även rekommendationer från andra länder. Det finns en hel del olika rekommendationer, och till del speglar de även kulturen inom egna landet.

Förhoppningen är att detta arbete skall bli färdigt under hösten 2024, och innehålla en blandning av specifika rekommendationer (där ett exempel kan vara att inte genomföra CT-lungangiografi om inte vissa premisser är uppfyllda; rekommendationer som behöver vara genomdiskuterade med berörd klinisk specialitetsförening), och allmännradiologiska riktlinjer (där ett exempel kan vara att rikta in undersökning så långt som möjligt mot specifik frågeställning). SFMR kommer publicera nyheter om dessa riktlinjer på flera olika medier när de är framtagna.

Utöver SFMR tas också riktlinjer nu fram inom olika svenska röntgenkliniker, och vill man vara delaktig i detta arbete finns ett digitalt samarbetsrum, där representanter från många svenska sjukhus är med och diskuterar och hjälper varandra. Vill du vara del av detta är du välkommen; maila undertecknad så ordnar vi detta.

Även vårt Nationella Programområde (NPO) Medicinsk Diagnostik tittar på kloka kliniska val. NPO diagnostik är en del av den via SKR påbörjade kunskapsstyrningen, som bland annat tar fram riktlinjer för utredningar av icke-cancerdiagnoser. Inom NPO Diagnostik finns inte bara radiologi utan även de andra diagnostiska specialiteterna, men arbetet pågår även inom radiologidelen. 

SFMRs ambition är att kunna samla alla de olika kloka kliniska val som tas fram på vår hemsida, så ni slipper leta på olika ställen för att se vilka rekommendationer som finns. De officiella rekommendationerna, som tas fram inom SFMR med delföreningar, kommer även ligga på den officiella Kloka Kliniska Val-hemsidan.

Håll också ögonen öppna på röntgenveckeprogrammet i september i Örebro, då detta ämne kommer diskuteras både på generell och radiologisk nivå under torsdagen.

Vid pennan

Henriettæ Ståhlbrandt  
Vice ordförande SFMR

Mer från Imago Medica

Nyheter från Svensk Förening för Pediatrisk Radiologi

Pediatrisk radiologi 2024 har styrelsen ägnat delar av vårt årliga arbetsmöte i april och ett extra arbetsmöte i samband med röntgenveckan i Örebro åt Kloka kliniska val. Vi har gått igenom det som finns på ämnet ”Choosing wisely” internationellt inom barnradiologin och …

Vi är inte bara radiologer, vi är läkare också

Kvalitetsutskottet Som medicinsk chef på TMC så ser jag många av de fel och misstag som våra radiologer gör. Vi har runt 25 allvarliga avvikelser om året där vi varit inblandade i ett vårdförlopp som lett till allvarlig vårdskada eller död. …

Välkommen till Stockholm 2025!

Röntgenveckan 2025 välkomnar vi alla radiologiskt intresserade kollegor inom alla yrkeskategorier till Stockholm för en stimulerande vecka fylld av kunskapsutbyte, inspiration, diskussioner, nätverkande och omvärldsspaning.

Nyheter från Svensk Förening för Neuroradiologi

Neuroradiologi SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …