Hoppa till innehåll

MRT Prostatakurs med förankring i kliniken

Text: Fredrik Jäderling, radiolog S:t Görans röntgen & Kursledare
Svensk Urogentialradiologisk Förening

Sedan 2019 års nationella vårdprogram för prostatacancer rekommenderas att en magnetresonanstomografi (MRT) av prostata bör genomföras på alla män med klinisk misstanke om prostatacancer enligt devisen ”MR först”. Även inom organiserad prostatacancertestning (OPT) ingår en MRT före beslut om eventuell biopsi. I och med förändringen i vårdprogrammet 2019 skedde en påtaglig ökning av antalet remisser för radiologiska enheter att hantera, runt om i landet. En ökning som röntgenavdelningarna hanterat galant och 2022 genomgick närmare 80% av alla män en MRT före biopsi. Hög kvalitet är avgörande för att korrekt diagnos ställs. Det kräver ett bra MRT protokoll, anpassade patientförberedelser och inte minst god kunskap om hur bilderna sedan ska granskas. Kunskap kring sjukdomen, dess utredning och uppföljning hos alla inblandade, kommer att leda till förbättrad diagnostik och bättre omhändertagande av patienterna.

Den första MRT prostatakursen, organiserad i regi av Svensk urogenitalradiologsk förening (SURF), hölls 2019 på Lejondals slott. Syftet med kursen var att möta den ökade efterfrågan och för att metoden på nationell nivå skulle bli likvärdig. Sedan dess har fem kurser hållits, med sammanlagt närmare 250 deltagare. Utvärderingarna från kursdeltagarna har genom åren generellt varit översvallande. Nästa kurs kommer att hållas 25–28 mars 2025 på Skogshem & Wijk på Lidingö.

Föreläsning om prostatapatologi av Claes Lindh under kursen hösten 2022 på Lejondals slott.

Kursen riktar sig till radiologer som har grundläggande kunskaper om och redan granskar MRT-prostata men också till dig som har för avsikt att börja granska MRT prostata. Även urologer intresserade av MRT diagnostiken är välkomna. För att väva in tumörsjukdomen i en klinisk kontext kommer urologer, en uro-onkolog och en uro-patolog att ge bakgrund till sjukdomen och beskriva diagnostiken och behandlingen av prostatacancer. Övriga föreläsare, från radiologin, beskriver den radiologiska diagnostiken med allt från MRT protokoll, till patientförberedelser och hur man granskar och graderar tumörmisstanken enligt PI-RADS v2.1. Förutom diagnostik hålls föreläsningar om lokal stadieindelning och de nyligen införda PRECISE kriterierna för män under aktiv monitorering. Till detta kommer ett flertal seminarier där kursdeltagarna självständigt eller under handledning granskar prostataundersökningar med kända histologiska utfall. Seminarierna hålls i mindre grupper indelade efter tidigare erfarenhet, där de med högre kunskapsnivå kommer få granska fall med högre svårighetsgrad.

Lärarkollegiet närvarande under föreläsningen. Från vänster Karin Holmsten, uro-patolog S:t Görans sjukhus, Erik Thimansson, radiolog från Helsingborg, Jonas Wallström, radiolog, Sahlgrenska, Pontus Zaar, radiolog, Sahlgrenska och Per Liss, radiolog och professor Uppsala Akademiska.

Mer information hittar du på kursens hemsida https://mrtprostata.se där du också kan anmäla dig.

Varmt välkomna!

Mer från Imago Medica

ST-aktiviteter under Röntgenveckan 2024

Röntgenveckan Årets Röntgenvecka i Örebro erbjöd ett fint utbud för ST-läkare och veckan började redan på måndagen för ett drygt 30-tal kollegor då EDiR-tentamen (European Diploma in Radiology) gick av stapeln. Tentamen tar en dag att skriva och är uppdelad i …

Kloka kliniska val inom radiologi

Information från SFMR:s styrelse Minst 20 % av resurserna avsatta för sjukvård beräknas gå till spillo. Det sker genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna, så kallad lågvärdevård. Samtidigt pågår en ständig utveckling, med nya metoder för …

SFMR:s hedersmedlem 2024: Katrine Riklund

Information från SFMR:s styrelse Katrine Riklund hedras för att hon som få andra tagit svensk radiologi ut i Europa och världen! Katrine har en lång och gedigen meritlista inom både svenskt och europeiskt föreningsliv, som bland annat inkluderar ett kvarts sekel i SFMRs styrelse, …

SFMR:s företagsstipendium, en sammanställning

Information från SFMR:s styrelse I samband med SFMR:s årsmöte idag delades SFMR:s företagsstipendium ut. Nedan ser ni en sammanställning av pristagarna, och deras abstract kan ni läsa i efterföljande artiklar här i Imago Medica.