Text:
Fredrik Jäderling, radiolog S:t Görans röntgen & Kursledare
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Sedan 2019 års nationella vårdprogram för prostatacancer rekommenderas att en magnetresonanstomografi (MRT) av prostata bör genomföras på alla män med klinisk misstanke om prostatacancer enligt devisen ”MR först”. Även inom organiserad prostatacancertestning (OPT) ingår en MRT före beslut om eventuell biopsi. I och med förändringen i vårdprogrammet 2019 skedde en påtaglig ökning av antalet remisser för radiologiska enheter att hantera, runt om i landet. En ökning som röntgenavdelningarna hanterat galant och 2022 genomgick närmare 80% av alla män en MRT före biopsi. Hög kvalitet är avgörande för att korrekt diagnos ställs. Det kräver ett bra MRT protokoll, anpassade patientförberedelser och inte minst god kunskap om hur bilderna sedan ska granskas. Kunskap kring sjukdomen, dess utredning och uppföljning hos alla inblandade, kommer att leda till förbättrad diagnostik och bättre omhändertagande av patienterna.
Den första MRT prostatakursen, organiserad i regi av Svensk urogenitalradiologsk förening (SURF), hölls 2019 på Lejondals slott. Syftet med kursen var att möta den ökade efterfrågan och för att metoden på nationell nivå skulle bli likvärdig. Sedan dess har fem kurser hållits, med sammanlagt närmare 250 deltagare. Utvärderingarna från kursdeltagarna har genom åren generellt varit översvallande. Nästa kurs kommer att hållas 25–28 mars 2025 på Skogshem & Wijk på Lidingö.
Föreläsning om prostatapatologi av Claes Lindh under kursen hösten 2022 på Lejondals slott.
Kursen riktar sig till radiologer som har grundläggande kunskaper om och redan granskar MRT-prostata men också till dig som har för avsikt att börja granska MRT prostata. Även urologer intresserade av MRT diagnostiken är välkomna. För att väva in tumörsjukdomen i en klinisk kontext kommer urologer, en uro-onkolog och en uro-patolog att ge bakgrund till sjukdomen och beskriva diagnostiken och behandlingen av prostatacancer. Övriga föreläsare, från radiologin, beskriver den radiologiska diagnostiken med allt från MRT protokoll, till patientförberedelser och hur man granskar och graderar tumörmisstanken enligt PI-RADS v2.1. Förutom diagnostik hålls föreläsningar om lokal stadieindelning och de nyligen införda PRECISE kriterierna för män under aktiv monitorering. Till detta kommer ett flertal seminarier där kursdeltagarna självständigt eller under handledning granskar prostataundersökningar med kända histologiska utfall. Seminarierna hålls i mindre grupper indelade efter tidigare erfarenhet, där de med högre kunskapsnivå kommer få granska fall med högre svårighetsgrad.
Lärarkollegiet närvarande under föreläsningen. Från vänster Karin Holmsten, uro-patolog S:t Görans sjukhus, Erik Thimansson, radiolog från Helsingborg, Jonas Wallström, radiolog, Sahlgrenska, Pontus Zaar, radiolog, Sahlgrenska och Per Liss, radiolog och professor Uppsala Akademiska.
Mer information hittar du på kursens hemsida https://mrtprostata.se där du också kan anmäla dig.
Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …
AI
Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …
Muskuloskeletalradiologi
Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …
Övrigt
Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …
Pediatrisk radiologi
Som ett av de första sjukhusen i världen installerades i september 2021 en fotonräknande datortomograf (Photon Counting CT, PCCT) på Skånes universitetssjukhus i Lund. Detta är den första fotonräknande datortomografen på marknaden, utvecklad av Siemens Healthineers.