Hoppa till innehåll

Läkarförbundets Medlemsrådgivning har förändrade öppettider under sommaren. Telefontid måndag–torsdag 9.00–16.00 och fredag 9.00–13.00. Du kan alltid själv söka svar på dina frågor under Råd och stöd.

Ny AIDA projektansökningsomgång”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”

Text: Caroline Bivik Stadler, PhD, projektledare AIDA
AI

AIDAs uppdrag är att främja införandet av AI-innovationer inom bilddiagnostik för praktisk användning inom vården. Detta uppnås främst genom AIDAs portfölj av delprojekt spridda över hela Sverige. Det finns flera möjligheter till stöd inom AIDAs område: delvis finansiering på upp till 50%, tillgång till avancerad teknisk infrastruktur samt tillgång till ett nätverk av mångsidig expertis. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Ansökningsdeadline, 12 november 2024.

Kliniskt utvärderingsprojekt
Vårdgivare har ofta svårt att avgöra om de AI-lösningar som finns på marknaden verkligen kan förbättra deras arbetsflöden. AIDAs kliniska utvärderingsprojekt syftar till att hjälpa vårdgivare att navigera i denna utmaning. Projektstorlek: 100-300 kSEK. Läs mer: https://medtech4health.se/aida/ansok-om-klinisk-utvardering/

Kliniskt fellowshipprojekt

Anställda inom vårdgivare kompetensutvecklas genom att aktivt delta och bidra till AI-utveckling i ett forskningsprojekt. Projektstorlek: 50-400 kSEK. Läs mer: https://medtech4health.se/aida/ansok-om-kliniskt-fellowship/

Tillgängliga resurser
Alla som beviljas ett AIDA-projekt blir automatiskt medlemmar i AIDAs nationella community för AI och bildmedicin. Med över 50 parter från vård, akademi och industri erbjuder nätverket en både bred och djup expertis som kan användas för råd och stöd. AIDA anordnar nätverksträffar 4-6ggr/år, AIDA Days, vilket är utmärkta tillfällen att knyta kontakter och ta del av högaktuella föredrag. AIDA tillhandahåller även infrastruktur för att stödja AI-forskning inom diagnostisk bildbehandling, med ett flaggskepp i form av ett 16-GPU-datorsystem, särskilt utformat för att hantera känsliga personuppgifter.

Urval av tidigare AIDA projekt

Mer från Imago Medica

ECR 2026

Kongresser The ECR 2026 poster is a celebration of the congress theme ‘Rays of Knowledge’.

Ordförande har ordet

Information från SFMR:s styrelse ” Var är alla svenskarna?” Rapport från resemånaden maj.

Nyheter från Svensk Förening för Nuklearmedicin (SFNM)

Nuklearmedicin När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …

A Day in the Life of a Radiologist in Auckland

Övrigt Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …