Hoppa till innehåll

Ny AIDA projektansökningsomgång”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”

Text: Caroline Bivik Stadler, PhD, projektledare AIDA
AI

AIDAs uppdrag är att främja införandet av AI-innovationer inom bilddiagnostik för praktisk användning inom vården. Detta uppnås främst genom AIDAs portfölj av delprojekt spridda över hela Sverige. Det finns flera möjligheter till stöd inom AIDAs område: delvis finansiering på upp till 50%, tillgång till avancerad teknisk infrastruktur samt tillgång till ett nätverk av mångsidig expertis. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Ansökningsdeadline, 12 november 2024.

Kliniskt utvärderingsprojekt
Vårdgivare har ofta svårt att avgöra om de AI-lösningar som finns på marknaden verkligen kan förbättra deras arbetsflöden. AIDAs kliniska utvärderingsprojekt syftar till att hjälpa vårdgivare att navigera i denna utmaning. Projektstorlek: 100-300 kSEK. Läs mer: https://medtech4health.se/aida/ansok-om-klinisk-utvardering/

Kliniskt fellowshipprojekt

Anställda inom vårdgivare kompetensutvecklas genom att aktivt delta och bidra till AI-utveckling i ett forskningsprojekt. Projektstorlek: 50-400 kSEK. Läs mer: https://medtech4health.se/aida/ansok-om-kliniskt-fellowship/

Tillgängliga resurser
Alla som beviljas ett AIDA-projekt blir automatiskt medlemmar i AIDAs nationella community för AI och bildmedicin. Med över 50 parter från vård, akademi och industri erbjuder nätverket en både bred och djup expertis som kan användas för råd och stöd. AIDA anordnar nätverksträffar 4-6ggr/år, AIDA Days, vilket är utmärkta tillfällen att knyta kontakter och ta del av högaktuella föredrag. AIDA tillhandahåller även infrastruktur för att stödja AI-forskning inom diagnostisk bildbehandling, med ett flaggskepp i form av ett 16-GPU-datorsystem, särskilt utformat för att hantera känsliga personuppgifter.

Urval av tidigare AIDA projekt

Mer från Imago Medica

Nyheter från Svensk Förening för Neuroradiologi

Neuroradiologi SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …

SURF - uroradiologisk information

Svensk Urogentialradiologisk Förening En annorlunda, och mycket kort, röntgenvecka blev det i år då den tyvärr krockade med ESUR i Lissabon. Under tisdagen hann vi med ett mycket intressant hematurisymposium där en svensk multicenterstudie presenteras av Helena Ågren från Örebro. Vi hade även …

ST-aktiviteter under Röntgenveckan 2024

Röntgenveckan Årets Röntgenvecka i Örebro erbjöd ett fint utbud för ST-läkare och veckan började redan på måndagen för ett drygt 30-tal kollegor då EDiR-tentamen (European Diploma in Radiology) gick av stapeln. Tentamen tar en dag att skriva och är uppdelad i …

Kloka kliniska val inom radiologi

Information från SFMR:s styrelse Minst 20 % av resurserna avsatta för sjukvård beräknas gå till spillo. Det sker genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna, så kallad lågvärdevård. Samtidigt pågår en ständig utveckling, med nya metoder för …

SFMR:s hedersmedlem 2024: Katrine Riklund

Information från SFMR:s styrelse Katrine Riklund hedras för att hon som få andra tagit svensk radiologi ut i Europa och världen! Katrine har en lång och gedigen meritlista inom både svenskt och europeiskt föreningsliv, som bland annat inkluderar ett kvarts sekel i SFMRs styrelse, …

SFMR:s företagsstipendium, en sammanställning

Information från SFMR:s styrelse I samband med SFMR:s årsmöte idag delades SFMR:s företagsstipendium ut. Nedan ser ni en sammanställning av pristagarna, och deras abstract kan ni läsa i efterföljande artiklar här i Imago Medica.