Hoppa till innehåll

Nyheter från Svensk Förening för Neuroradiologi

Text: Ida Blystad
Foto: Ida Blystad
Neuroradiologi

SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst på tur står bland annat protokoll för hjärntumörutredning/uppföljning, multipel skleros och epilepsi.

Detta arbete är i linje med ESRs publikationer i serien ESR Essentials, där det alldeles snart i dagarna kommer en artikel om bildutvärdering av patienter med kramp och epilepsi (Image evaluation of patients with seizures and epilepsy) i European Radiology, där våra svenska riktlinjer är ensade med Europas.

Rapport från SFNR på Röntgenveckan 2024 Örebro

Årets röntgenvecka innebar sedvanlig krock med ett par andra stora neuroradiologiska möten (ECTRIMS i Köpenhamn och ESNR i Paris) varför stora delar av styrelsen var i Örebro måndag och tisdag för att sedan resa vidare. 

SFNR inledde tisdagens program med bakjoursskola på första passet som var relativt välbesökt trots den tidiga timmen. Temat för sessionen var ’’Utvidgade behandlingsfönster för stroke – en uppdatering’’. Vi fick höra tre neurointerventionister från olika universitetssjukhus ge oss det senaste inom neurointerventionell strokebehandling under rubrikerna ’’Trombektomi vid distal ocklusion’’ (Alex Szolics Örebro/KS), ’’Trombektomi vid låg ASPECT-score’’ (Alexandros Rentzos Göteborg) samt ’’Intrakraniella blödningar’’ (Johan Wasselius Skåne). Man kan konstatera att det är en viktig utmaning att möta det ökade behovet av neurointerventionell diagnostik och behandling.

Dagens andra pass fokuserade på ’’Nya behandlingar vid Alzheimers sjukdom: en uppdatering’’ där vi fick höra om ’’Den kliniska aspekten av nya läkemedelsbehandlingar av Alzheimer’’ (Alexandre Bonnard KS), ’’Bilddiagnostik vid Alzheimer’’ (Charalampos Georgiopolous Lund) samt ’’AI-verktyg för bedömning av hjärnan vid neurodegenerativ sjukdom’’ (Tobias Granberg). En välbesökt session som engagerade åhörarna med många frågor till föreläsarna.

Dagen avslutades med Neuroforum för alla, vilket inleddes av årets hedersledamot i Svensk Förening för Neuroradiologi; Docent Birgitta Ramgren, Lund, som föreläste om ’’Med katetern mot framtiden’’ där vi fick höra om hur neurointerventionen utvecklats fram till idag.

Birgitta Ramgren till vänster; flankerad av Ida Blystad ordförande i SFNR

Detta följdes av Forsknings Grand Prix där tre ST-läkare presenterade sina forskningsprojekt inom neuroradiologi: ’’Endovascular treatment of stroke – imaging evaluation and prediction of outcome’’ (Adrian Karlsson Göteborg), ’’Trombektomi – en livräddande åtgärd även för multisjuka’’ (Emma Hall Lund) samt ’’Kvantitativa MR metoder med fokus på multipel skleros’’ (Elisabeth Sandberg Stockholm). Mycket inspirerande att höra om dessa unga kollegors intresse och engagemang i kliniknära, neuroradiologisk forskning!

Kurser och utbildning

Så några goda nyheter för de som saknade möjligheten att söka den svenska ÖNH-kursen 2024 (som var inställd p.g.a. den europeiska Head and Neck konferensen som hölls i Malmö i september i år): 

31 mars – 4 april 2025 går kursen i huvud-halsradiologi av stapeln i Umeå. Anmälan är öppen på SFNR:s hemsida www.sfnr.org .

För övrigt är den svenska Fortbildningskursen i Neuroradiologi (f.d. Cypernkursen) planerad att gå hösten 2025 i Sverige. Datum och plats kommer att annonseras framöver på hemsidan. Den här kursen passar för alla som jobbar med neuroradiologi i ett allmänradiologiskt eller kliniskt sammanhang (till exempel, men inte uteslutande, specialister i radiologi, bakjourer, sena ST-läkare i radiologi, neurologer, neurokirurger under utbildning, neuroinriktade radiografer….)

Ida Blystad,
ordförande SFNR

Mer från Imago Medica

Välkommen till Stockholm 2025!

Röntgenveckan 2025 välkomnar vi alla radiologiskt intresserade kollegor inom alla yrkeskategorier till Stockholm för en stimulerande vecka fylld av kunskapsutbyte, inspiration, diskussioner, nätverkande och omvärldsspaning.

SURF - uroradiologisk information

Svensk Urogentialradiologisk Förening En annorlunda, och mycket kort, röntgenvecka blev det i år då den tyvärr krockade med ESUR i Lissabon. Under tisdagen hann vi med ett mycket intressant hematurisymposium där en svensk multicenterstudie presenteras av Helena Ågren från Örebro. Vi hade även …