Hoppa till innehåll

Nyhetsbrev från gastro

Text: Lennart Blomqvist
Gastroradiologi

Ärade gastroabdominellla radiologivänner,

välkomna till ett nytt spännande år! 

SFGAR riktlinjer, rekommendationer och stödjande dokument

SFGARs styrelse har startat sitt arbete för året och något vi kommer att ha extra fokus på är stödjande dokument för strukturerade röntgenutlåtanden vid olika gastro-abdominella undersökningar. Om du har synpunkter på sådana eller rentav använder en mall att dela som ni på er klinik är väldigt nöjda med (särskilt om den utformats i samråd med remittent) kontakta staffan.tackstrom@regionvastmanland.se

När det gäller vår svenska hemsida hittar du Information om SFGAR, riktlinjer, rekommendationer, utlåtandemallar och annan information från delföreningen på:

https://slf.se/sfmr/sfgar/rekommendationer-och-riktlinjer/

När det gäller kolorektal cancer är under VT 2025 en ny restagingmall för MRT vid rektalcancer på gång bland mycket annat från radiologiska arbetsgruppen.

Certifiering inom gastrointestinal och abdominell radiologi

Vi vill uppmuntra till certifiering i bukradiologi. Information om vad som krävs och hur du går till väga för att ansöka hittar du på https://slf.se/sfmr/utbildning/subspecialisering/

Ansvarig för att ta emot ansökningarna i SFGAR är sekreterare Mischa Woisetschlager, Linköping. Förutom Mischa består granskningsgruppen även av Charlotte Ebeling-Barbier Uppsala, Bengt Norén Linköping samt Lennart Blomqvist Stockholm.  

EDGAR – för dig som även vill göra europeisk examen i gastroabdominell radiologi. Information hittar ni på https://esgar.org/diploma. Nästa tillfälle är 12 maj innan ESGARs årliga möte.

ESGAR

ESGARs nästa årliga möte kommer att hållas 13-16 maj 2025 i Amsterdam. För er som inte varit på detta möte vill jag varmt rekommendera det till alla som vill hålla sig uppdaterade inom abdominell radiologi. Deadline för tidig registrering är 12 februari.

Bland alla workshops som dessutom regelbundet ordnas finns säkert flera som är av värde för er.  Att nämna är då ESGAR pancreas workshop som kommer hållas i Stockholm 26-27 juni 2025.

Är du ST-läkare, relativt nybliven specialist och/eller forskar inom gastroabdominell radiologi?

Då är Young ESGAR något för dig. I young ESGAR finns mer än 200 medlemmar från 35 länder som du kan kommunicera med och vara med i olika aktiviteter, inte minst i samband med ESGARs årliga möte då Young ESGAR bland annat även ordnar eget party. Mer information finns på https://esgar.org/young-esgar/about-young-esgar

www.esgar.org finns möjlighet att ta del av alla de guidelines som publiceras. Utöver guidelines publicerar ESGAR konsensusrapporter som publiceras från ESGAR som oftast är framtagna av en grupp experters arrangerade genom mötesomröstning och diskussion. En av dessa är konsensusrapporten kring MRT vid undersökning av rektalcancer som publicerades i andra version 2017. För de av er som väntar på en uppdatering kan jag berätta att uppdateringsarbete i en andra omröstningsrunda pågår och jag gissar att arbetet kommer att vara färdigt under senare delen av 2025. Under ESR publiceras även något som kallas för ESR essentials. Det är korta översiktsartiklar inom ett område som mer konkret beskriver radiologisk handläggning vid inom dedicerade sjukdomsområden givet de internationella rekommendationer som finns. Ett exempel är inom kolorektal cancer  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38418627/

Röntgenveckan 2025

Röntgenveckan ”Röntga Rätt” kommer i år att ske 9-12 september i Stockholm. Inom SFGAR håller vi just nu på att samla en arbetsgrupp för att göra ett riktigt bra program under torsdagen. Om du är intresserad av att medverka eller har tips och synpunkter på innehåll, hör gärna av dig till mig via e-post. 

Slutligen - glöm inte att registrera Dig som medlem i SFGAR. Det är kostnadsfritt för alla medlemmar i SFMR och du skickar bara att e-meddelande till Mischa.Woisetschlager@regionostergotland.se

Lennart Blomqvist

Ordförande Svensk Förening för Gastrointestinal och Abdominell Radiologi

Lennart.k.blomqvist@ki.se

Mer från Imago Medica

Ordförande har ordet

Information från SFMR:s styrelse ” Var är alla svenskarna?” Rapport från resemånaden maj.

Nyheter från Svensk Förening för Nuklearmedicin (SFNM)

Nuklearmedicin När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …

A Day in the Life of a Radiologist in Auckland

Övrigt Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …