SURF:s resestipendium: Mikolaj Kocemba – Reseberättelse från ESUR 2024 (30th Europeansymposium on urogenital radiology), Lissabon, september 2024.
Text:
Mikolaj Kocemba
Foto:
Mikolaj Kocemba
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare SURF:s ESUR- stipendium fick jag på min sista termin som läkarstudent möjligheten att åka med till Lissabon och delta med mitt examensarbete ”Is there a relationship between renal swelling and the degree of obstruction during an acute urinary tract obstruction?”, som poster på min första internationella konferens, vilken upplevelse och vilken erfarenhet!
Hela resan var väldigt inspirerande och lärorik på så många sätt. Att få åka ner till Portugal tillsammans med sammanlagt 17 deltagare från Sverige och representera den forskning som bedrivs här i landet på den europeiska scenen var en ära. Tack vare det sällskap jag reste med fick jag med denna resa privilegiet att se hela processen hur det går till att förbereda ett föredrag på högsta europeiska nivå, allt från små ändringar på flyget, sista genomdraget på hotellrummet framför närmaste kollegor till slutprodukten, det faktiska föredraget som resulterade i hedersomnämnande och diplom. Med det sagt passar jag på att tacka och gratulera Elisabeth Hedlund för hennes presentation ”Early experience of tumor detection and therapy response assessment in cervical cancer using advanced DW-MRI in PET/MRI”.
Huvudtemat för ESUR 2024 var “Urogenital Radiology and Oncology: Where are we and where are we going”. Stort fokus lades på gynekologisk cancersjukdom, prostata-, njur- och blåscancer. För mig utmärkte sig sessionen ”Renal interventions: How it’s done? What’s new?” med intressanta och väl genomförda föredrag.
Lissabon bjöd självfallet utöver konferensen på olika slags sevärdheter, byggnader med vackert kaklade fasader, sol och god mat men även ett svalkande dimmigt ”dopp” i Atlanten. Med det sagt vill jag tacka så mycket för SURF:s ESUR-stipendiet som möjliggjorde denna erfarenhet och upplevelse för mig. Det har definitivt inspirerat och stärkt mitt intresse för forskning inom radiologi.
Johan Henriksson är styrelseledamot i SFMR och ordförande för SFMRs informatikutskott. Här skriver han ett inlägg om hur vi bäst integrerar diagnostik, med näsan över vår vanliga radiologiska silo.
Röntgenveckan
2025 välkomnar vi alla radiologiskt intresserade kollegor inom alla yrkeskategorier till Stockholm för en stimulerande vecka fylld av kunskapsutbyte, inspiration, diskussioner, nätverkande och omvärldsspaning.
Neuroradiologi
SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare stipendium från Svensk UrogenitalRadiologisk Förening, SURF, fick jag möjlighet att delta i Europeiska sällskapet för urogenital radiologis årliga konferens, ESUR. ESUR ordnades för trettionde gången, detta år i Lissabon.
Svensk Urogentialradiologisk Förening
En annorlunda, och mycket kort, röntgenvecka blev det i år då den tyvärr krockade med ESUR i Lissabon. Under tisdagen hann vi med ett mycket intressant hematurisymposium där en svensk multicenterstudie presenteras av Helena Ågren från Örebro. Vi hade även …
AI
AIDAs uppdrag är att främja införandet av AI-innovationer inom bilddiagnostik för praktisk användning inom vården. Detta uppnås främst genom AIDAs portfölj av delprojekt spridda över hela Sverige. Det finns flera möjligheter till stöd inom AIDAs område: delvis finansiering på upp …