Hoppa till innehåll

Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

SFMR hedersmedlemmar 2023

Information från SFMR:s styrelse

Hampus Eklöf & Henrik Agrell

Hampus Eklöf och Henrik Agrell är värdiga ett hedersomnämnande för sitt banbrytande projekt ”Nattuggla”, som utvecklades till Sydneyjouren. År 2007 lyckades de genomföra den geniala iden att låta svenska radiologer sitta tillsammans dagtid på ett kontor i Sydney och på distans sköta primärjouren för flera röntgenkliniker i Sverige nattetid. Detta blev starten för distansgranskning av akutradiologi, något som nu är rutin för de flesta av landets sjukhus nattetid. ”Nattugglan” gav både en kvalitetshöjning och effektivisering av röntgenjouren – samt är den viktigaste insatsen någonsin för svenska radiologers kollektiva nattsömn!”

Hampus Eklöf är född och uppvuxen i Lund, men har senare bott utomlands i 8 år ( USA-Kuwait-Spanien-Australien). Han tog läkarexamen i Umeå och disputerade i Uppsala 2005, ”On renal artery stenosis” vilket resulterade i att Acta Radiologica tilldelade Hampus ”Xenia Forsselliana” priset 2006 för bästa artikel från ett nordiskt land. Hampus arbetade under 24 år med buk-, interventionell- och akutradiologi på Akademiska sjukhuset. Startade projekt ”Nattuggla” 2003 med målet att sköta nattjourerna för svenska sjukhus från Hawaii dagtid vilket till slut resulterade i ”Sydneyjouren”. Sedan 2014 jobbar han inom privat radiologi (Evidia/Unilabs) som medicinsk chef med fokus på kvalitet och patientsäkerhet.

Henrik Agrell är från Stockholm och gick halva sin läkarutbilding i Göteborg och tog läkarexamen från Karolinska. Henrik har en passion för ehälsa och telemedicin sedan han läste termin 7 på UCD i Kalifornien där han blev involverad i ett projekt för hemtelemedicin. Idén till vad som sedan blev Telemedicine Clinic (TMC) väcktes då för universitetssjukhuset i Sacramento supportade mindre sjukhus med teleradiologisk granskning. Efter examen var Henrik med och startade NetDoktor.se som blev en av de första websidorna för medicinska tjänster. 2002 grundades TMC tillsammans med David Bäckström och Dr Hans Billing. 20 år senare är Henrik fortfarande kvar inom bolaget, nu som VD, även om TMC sedan 2017 är en del av Unilabs. Henrik brinner fortfarande för att utveckla framtidens radiologilösningar och AI-projekt.

Mer från Imago Medica

SFPR - Ordförande har ordet

Pediatrisk radiologi Ett av föreningens huvudmål är att jobba för en god och jämlik vård/diagnostik för barn i hela landet. De flesta radiologiska undersökningar av barn utförs på andra sjukhus än landets barnsjukhus och bedöms av allmänradiologer. Genom årliga kurser för ST-läkare …

Röntgenveckan 2024

Röntgenveckan 2024 är Röntgenveckan tillbaka i Örebro där allt en gång började. Vi i projektgruppen ser fram emot att än en gång får hålla en ”riktig” Röntgenvecka. 2020 fick vi snopet ställa in på grund av pandemin. Veckan 2021 blev digital …

SFMR:s årsmöte

Information från SFMR:s styrelse Vid mötets start serverades lite bubbel och tilltugg, och därefter blev det prisutdelning till alla duktiga stipendiater.