Katrine Riklund hedras för att hon som få andra tagit svensk radiologi ut i Europa och världen! Katrine har en lång och gedigen meritlista inom både svenskt och europeiskt föreningsliv, som bland annat inkluderar ett kvarts sekel i SFMRs styrelse, varav fem år som ordförande samt ett stort engagemang även i vår europeiska moderförening ESR. Just nu är hon ordförande i UEMS Radiology, vilket är de europeiska sjukhusläkarnas sektion för radiologi. Katrines CV är otroligt omfångsrikt och avspeglar de många kontaktytor både inom och utom Sveriges gränser som hon tillförskaffat både sig och SFMR.
Katarine tog läkarexamen i Umeå 1989 och blev där sedan specialist i radiologi 1994 och nuklearmedicin 1997. Hon disputerade 1992 och är sedan 2002 professor vid Umeå Universitet, med en diger produktiv forskarkarriär inom ”hybrid imaging”, dvs molekylär avbildning inom cancerområdet och inom kognitiv forskning och senare även inslag av AI.
Katrin har under nästan hela sitt yrkesliv haft olika ledningspositioner på universitetet såsom prefekt, vice dekan, programdirektör och är för närvarande prorektor – men hon har även varit verksamhetschef på röntgen på Norrlands Universitetssjukhus. Katrine har länge ett stort engagemang i internationella samarbeten, i första hand inom ESR, European Society of Radiology - vilket har gett ett vidsträckt internationellt kontaktnät samt värdefull erfarenhet och gedigen kunskap i synnerhet om EU och förutsättningarna för radiologins utveckling.
Hennes insatser för radiologin har redan prisats med följande utmärkelser:
Hedersmedlem i franska radiologisällskapet och RSNA (nordamerikanska radiologföreningen), guldmedalj från ESR, Alfred Breit pris från tyska röntgenföreningen och Tage Sjögrens pris från Svenska LäkareSällskapet
Neuroradiologi
SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare stipendium från Svensk UrogenitalRadiologisk Förening, SURF, fick jag möjlighet att delta i Europeiska sällskapet för urogenital radiologis årliga konferens, ESUR. ESUR ordnades för trettionde gången, detta år i Lissabon.
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare SURF:s ESUR- stipendium fick jag på min sista termin som läkarstudent möjlighetenatt åka med till Lissabon och delta med mitt examensarbete ”Is there a relationship betweenrenal swelling and the degree of obstruction during an acute urinary tract obstruction?”,som …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
En annorlunda, och mycket kort, röntgenvecka blev det i år då den tyvärr krockade med ESUR i Lissabon. Under tisdagen hann vi med ett mycket intressant hematurisymposium där en svensk multicenterstudie presenteras av Helena Ågren från Örebro. Vi hade även …
AI
AIDAs uppdrag är att främja införandet av AI-innovationer inom bilddiagnostik för praktisk användning inom vården. Detta uppnås främst genom AIDAs portfölj av delprojekt spridda över hela Sverige. Det finns flera möjligheter till stöd inom AIDAs område: delvis finansiering på upp …
Röntgenveckan
Årets Röntgenvecka i Örebro erbjöd ett fint utbud för ST-läkare och veckan började redan på måndagen för ett drygt 30-tal kollegor då EDiR-tentamen (European Diploma in Radiology) gick av stapeln. Tentamen tar en dag att skriva och är uppdelad i …
Information från SFMR:s styrelse
Minst 20 % av resurserna avsatta för sjukvård beräknas gå till spillo. Det sker genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna, så kallad lågvärdevård. Samtidigt pågår en ständig utveckling, med nya metoder för …
Information från SFMR:s styrelse
I samband med SFMR:s årsmöte idag delades SFMR:s företagsstipendium ut. Nedan ser ni en sammanställning av pristagarna, och deras abstract kan ni läsa i efterföljande artiklar här i Imago Medica.