Katrine Riklund hedras för att hon som få andra tagit svensk radiologi ut i Europa och världen! Katrine har en lång och gedigen meritlista inom både svenskt och europeiskt föreningsliv, som bland annat inkluderar ett kvarts sekel i SFMRs styrelse, varav fem år som ordförande samt ett stort engagemang även i vår europeiska moderförening ESR. Just nu är hon ordförande i UEMS Radiology, vilket är de europeiska sjukhusläkarnas sektion för radiologi. Katrines CV är otroligt omfångsrikt och avspeglar de många kontaktytor både inom och utom Sveriges gränser som hon tillförskaffat både sig och SFMR.
Katrine Riklund tillsammans med SFMR:s ordförande Sara Sehlstedt.
Katarine tog läkarexamen i Umeå 1989 och blev där sedan specialist i radiologi 1994 och nuklearmedicin 1997. Hon disputerade 1992 och är sedan 2002 professor vid Umeå Universitet, med en diger produktiv forskarkarriär inom ”hybrid imaging”, dvs molekylär avbildning inom cancerområdet och inom kognitiv forskning och senare även inslag av AI.
Katrin har under nästan hela sitt yrkesliv haft olika ledningspositioner på universitetet såsom prefekt, vice dekan, programdirektör och är för närvarande prorektor – men hon har även varit verksamhetschef på röntgen på Norrlands Universitetssjukhus. Katrine har länge ett stort engagemang i internationella samarbeten, i första hand inom ESR, European Society of Radiology - vilket har gett ett vidsträckt internationellt kontaktnät samt värdefull erfarenhet och gedigen kunskap i synnerhet om EU och förutsättningarna för radiologins utveckling.
Hennes insatser för radiologin har redan prisats med följande utmärkelser:
Hedersmedlem i franska radiologisällskapet och RSNA (nordamerikanska radiologföreningen), guldmedalj från ESR, Alfred Breit pris från tyska röntgenföreningen och Tage Sjögrens pris från Svenska LäkareSällskapet
Nuklearmedicin
När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.
Neuroradiologi
Svensk förening för neuroradiologi (SFNR) arbetar sedan 2023 med att ta fram standardiserade svarsmallar för specifika diagnosgrupper samt rekommendationer för minimiinnehåll i MR-protokoll inom öron-näsa-hals och hjärna. Syftet är att höja kvaliteten, förbättra jämförbarheten och underlätta det kliniska arbetet inom …
Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …
AI
Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …
Muskuloskeletalradiologi
Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …
Övrigt
Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …