SFMR:s studentpris för bästa vetenskapliga studentarbete med anknytning till radiologi eller nukleärmedicin inom läkarprogrammet 2022 tilldelas David Rutowski.
Titel: En djuplärnings-baserad metod för att detektera och bedöma tumöregenskaper hos patienter med duktala adenokarcinom i pankreas
Bakgrund: Pankreascancer är en förödande sjukdom med en dyster prognos. Sjukdomen spås enligt epidemiologiska prognoser att bli den näst mest farliga cancerformen vid år 2030. Detta kan bl.a. tillskrivas den nuvarande bristen på tillgängliga biomarkörer, en stark ovilja att svara på nuvarande behandlingar och viktigast av allt, att man i en majoritet av fallen upptäcker sjukdomen i ett sent och avancerat stadium. I detta examensarbete utforskade vi möjligheterna med artificiell intelligens när det gäller analys av medicinska bilder och hur detta kan användas för att upptäcka samt segmentera pankreascancer på DT-bilder med intravenös kontrast i venös fas.
Syfte: Vi strävade efter att vidareutveckla en djupinlärningsmodell som kan upptäcka och segmentera både pankreascancer och normal bukspottkörtelvävnad.
Material och metoder: Vi vidareutvecklade en äldre hybridmodell som består av både konvolutionella lager och en transformatorkodare. Vi använde bilddata (n=600) från tre offentligt tillgängliga dataset (MSD, CPTAC-PDA och NIH Pancreas CT) för att träna och testa vår modell. Före träningen uteslöts alla patienter som hade blivit radiologiskt bedömda som icke-malignifierade cystor (IPMN/MCN) eller som misstänktes inneha tumörer av endokrint ursprung. Det slutliga antalet patienter (n=354) delades upp i träning, validering och testning som (165, 29, 160).
Resultat: Vår modell uppnådde en sensitivitet på 95 % och specificitet på 90 % för pankreascancer (95% CI 0.87-0.96, p=0.3865 & p=<2e-16 för Acc > NIR). Den uppvisade också ett genomsnittligt förgrundsbaserat dice score på 0.784 för normal bukspottkörtelvävnad samt 0.644 för pankreascancer.
Slutsats: Hybridbaserade AI-modeller uppvisar potential när det gäller detektion och volymetrisk bedömning av bukspottkörtelcancer.
Nuklearmedicin
När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.
Neuroradiologi
Svensk förening för neuroradiologi (SFNR) arbetar sedan 2023 med att ta fram standardiserade svarsmallar för specifika diagnosgrupper samt rekommendationer för minimiinnehåll i MR-protokoll inom öron-näsa-hals och hjärna. Syftet är att höja kvaliteten, förbättra jämförbarheten och underlätta det kliniska arbetet inom …
Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …
AI
Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …
Muskuloskeletalradiologi
Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …
Övrigt
Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …