En annorlunda, och mycket kort, röntgenvecka blev det i år då den tyvärr krockade med ESUR i Lissabon. Under tisdagen hann vi med ett mycket intressant hematurisymposium där en svensk multicenterstudie presenteras av Helena Ågren från Örebro. Vi hade även bjudit in ett par norska kollegor, Kristina Flor Galtung och Erik Rud, som presenterade sin studie där de jämförde utfallet mellan enfas-CT med fyrfas-CT för att detektera RCC vid makroskopisk hematuri; https://doi.org/10.2340/sju.v59.18467. Även SVF diskuterades med urolog Fredrik Liedberg och Helena Brändström från RCC, moderator var Mikael Hellström.
Innan årsmöte hade vi prisutdelning. SURFs hederspris delas i år av tidigare ordföranden Roland Stendlert samt tidigare sekreteraren Karin Elner Walde som förärades med varsin medalj efter 14 år på respektive post, grattis!
Helena Ågren och Mikolaj Kocemba tilldelades ESUR- stipendier. Emil Winther tilldelades stipendium för bästa studentarbete ”The revised Bosniak classification (2019) leads to papillary kidney cancers not being identified” och Richard Mohammar tilldelades stipendium för bästa ST-arbete ” PIRADS 3 tumors in the transition zone; Prostate MRI signal characteristics in DWI/ADC sequences”, vilket han också presenterade för oss. I samband med årsmötet valdes Ulf Nyman in i styrelsen, välkommen Ulf!
På onsdagen hölls kontrastmedelssymposier om effekter på njurarna av jodkontrastmedel –njurmedicinens och radiologins synpunkter samt senaste nytt om kontrastmedel och myastenia gravis, gadolinium och ultraljudskontrast. Här hade jag tyvärr inga möjligheter att närvaro då resan mot ESUR och Lissabon redan påbörjats.
En ljus, kuperad, vänlig, varm och fuktig stad – Lissabon – mötte oss på onsdagskvällen. Resan inleddes från flygplatsen till hotellet med en fantastisk taxichaufför som kom med allehanda tips om ställen att besöka och vad som skulle ätas, drickas och shoppas under besöket i hans stad. Förstod snabbt att jag måste återvända, som turist.
Bild 5 - 7 Lissabon, Castelo de São Gorge
På torsdag fm hann några av oss se slottet Castelo de São Gorge med milsvid utsikt över staden innan det var dags att lyssna på Elisabeth Hedlund som presenterade ”Early experience of tumor detection and therapy response assessment in cervical cancer using advanced DW-MRI in PET/MRI” för vilken hon tilldelades ett hedersomnämnande och ett diplom. Även Klara Sahlén presenterade under Members’ Scientific Paper Session ”Patient reported symptoms at follow-up after a renal colic attack as an indication of remaining ureteral stone or urinar”, båda är från Uppsala. På kvällen var det ”Members dinner”.
Bild 8 Elisabeth Hedlund och ESUR president Michele Bertolotto
Bild 9 Members’ dinner at Zambeze restaurant, Maria Lönnemark, Anders Ahnfält, Klara Sahlén, Mikolaj Kocemba
Fredag och lördag var programmet späckat med innehåll i fyra parallella sessioner; Prostata, gynekologi, njurar och blåsa samt ESUR Junior Network sessions och kontrastmedel. På fredagskvällen träffades ESUR junior network och på lördag kväll bjöds det på gala middag på Monte Mar.
Bild 10 Gala dinner, Susanne Fridsten och Anders Magnusson
På söndagen låg fokus på gynekologi. Då hade många hunnit bli trötta och troppat av efter långa dagar med löparturer före frukost, föreläsningar, fiskmåltider, atlantbad och diverse kvällsaktiviteter. Kongressanläggningen lämnade en del i övrigt att önska; I flera av rummen fanns inte tillräckligt med plats, ingen luft, och tyvärr kunde man endast se övre halvan av bilderna som visades. Konferensen i helhet var dock mycket givande och många nya kontakter etablerades inför arbetet med ESUR i Stockholm. Vi hoppas förstås kunna göra kongressen i Stockholm 25-28 september 2025 ännu bättre. Hoppas vi ses där!
Neuroradiologi
SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare stipendium från Svensk UrogenitalRadiologisk Förening, SURF, fick jag möjlighet att delta i Europeiska sällskapet för urogenital radiologis årliga konferens, ESUR. ESUR ordnades för trettionde gången, detta år i Lissabon.
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare SURF:s ESUR- stipendium fick jag på min sista termin som läkarstudent möjlighetenatt åka med till Lissabon och delta med mitt examensarbete ”Is there a relationship betweenrenal swelling and the degree of obstruction during an acute urinary tract obstruction?”,som …
AI
AIDAs uppdrag är att främja införandet av AI-innovationer inom bilddiagnostik för praktisk användning inom vården. Detta uppnås främst genom AIDAs portfölj av delprojekt spridda över hela Sverige. Det finns flera möjligheter till stöd inom AIDAs område: delvis finansiering på upp …
Röntgenveckan
Årets Röntgenvecka i Örebro erbjöd ett fint utbud för ST-läkare och veckan började redan på måndagen för ett drygt 30-tal kollegor då EDiR-tentamen (European Diploma in Radiology) gick av stapeln. Tentamen tar en dag att skriva och är uppdelad i …
Information från SFMR:s styrelse
Minst 20 % av resurserna avsatta för sjukvård beräknas gå till spillo. Det sker genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna, så kallad lågvärdevård. Samtidigt pågår en ständig utveckling, med nya metoder för …
Information från SFMR:s styrelse
Katrine Riklund hedras för att hon som få andra tagit svensk radiologi ut i Europa och världen! Katrine har en lång och gedigen meritlista inom både svenskt och europeiskt föreningsliv, som bland annat inkluderar ett kvarts sekel i SFMRs styrelse, …
Information från SFMR:s styrelse
I samband med SFMR:s årsmöte idag delades SFMR:s företagsstipendium ut. Nedan ser ni en sammanställning av pristagarna, och deras abstract kan ni läsa i efterföljande artiklar här i Imago Medica.