Sju pionjärer på scen - Sveriges första sju certifierade radiologer i SLS nya system för certifiering av fördjupningsområde inom en basspecialitet. Efter drygt 4 år gick samarbetet mellan SLS och SFMR i mål, där radiologi nu utgör pilot för den nya svenska certifieringen. Barnradiologi, muskuloskeletal radiologi och gastroabdominell radiologi var först på banan, och vi vet att uroradiologi har fått sitt fördjupningsområde godkänt. Såväl toraxradiologi som bröstradiologi arbetar med sina delar och det finns flera andra specialiteter i Sverige som knackar på SLS dörr för att få vara med, dom vill också bli certifierade ad modum radiologi.
Hans Hjelmqvist, SLS utbildningsdelegation, talade om dagen som historisk för "sällskapet" och satte certifieringen i sammanhanget av det livslånga lärandet. Sara Sehlstedt nämnde vikten av att vi i en alltmer specialiserad sjukvårdsvärld behöver svara upp från radiologin med att visa på vår specialiserade kompetens. Från några verksamhetschefer framhölls att man i framtiden sannolikt behöver rekrytera certifierade radiologer för att kunna påstå att enheten bedriver subspecialiserad diagnostik, och andra menade att det nya systemet möjligen lägger grunden för specialiserade kliniska nätverk över landet.
Vart Svensk certifierad radiologi tar vägen i framtiden och vad den kommer att betyda för enskilda radiologer, för radiologin, för sjukvården och inte minst för patienten kan vi bara spekulera om. Men vi kommer att kunna se tillbaka på den 12:e september 2023 och säga: Vi var där! Vi var först! Stort grattis alla certifierade radiologer!
Jacob Strömgren, Simon Götestrand - SFPR, Pawel Szaro, Mats Geijer, Tomas Söderman - SFMSR, Mischa Woisetschläger, Bengt Norén -SFGAR, (Inte närvarande: Charlotta Linderoth Erenmalm - SFGAR)
Förtydligande 2023-09-29
Efter publiceringen av denna text har det kommit till SFMRs kännedom att flera medlemmar anser att rapporten från Röntgenveckan är missvisande eftersom det sedan 2017 finns en certifiering av interventionsradiologer (SCIR) som inte tydligt omnämns. Men SFMR är förstås väldigt glada för och fullt medvetna om denna certifiering! Seldingersällskapets pionjärarbete har varit en stor inspirationskälla, som är beskriven i tidigare artiklar i Imago Medica, och belystes vid certifieringsessionen på Röntgenveckan 2022 där Seldingersällskapet också fanns på talarlistan. Ovanstående text handlar om SLS nya system för certifiering för fördjupningsområden, som är framtagen med målet att skapa ett generaliserbart ramverk för såväl radiologi som andra specialiteter. Detta är den stora nyheten nu - vi radiologer har skapat ett strukturerat system för subspecialisering, som förmodligen kommer användas för många andra specialiteter.
Kongresser
Nordisk kongress i radiologi, NCR, hölls denna gång i Trondheim, Norge. Likt den nationella falltävlingen på Röntgenveckan finns en nordisk motsvarighet på NCR, vilket i år blev min biljett till att få möjlighet att besöka kongressen. En varm rekommendation till …
Nuklearmedicin
När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.
Neuroradiologi
Svensk förening för neuroradiologi (SFNR) arbetar sedan 2023 med att ta fram standardiserade svarsmallar för specifika diagnosgrupper samt rekommendationer för minimiinnehåll i MR-protokoll inom öron-näsa-hals och hjärna. Syftet är att höja kvaliteten, förbättra jämförbarheten och underlätta det kliniska arbetet inom …
Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …
AI
Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …
Muskuloskeletalradiologi
Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …