Unik återkopplingsloop för radiologin testas i pilotprojekt i Helsingborg
OMSKRIVET PRESSMEDDELANDE FRÅN HELSINGBORGS LASARETT
Helsingborgs lasarett kommer som första sjukhus i landet att testa en ny digital lösning för utredningen vid misstanke om prostatacancer. Det ska leda till bättre diagnostik, färre vårdskador och bättre behandling för patienterna.
Text:
Erik Thimansson
Urogenitalradiologi
Projektet leds av nationella prostatacancerregistret och pågår under september till december 2023. Diagnostikmallarna för radiologi, urologi och patologi har utvecklats av en arbetsgrupp från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) och Regionalt Cancercentrum (RCC). Metoden bygger på att all dokumentation vid magnetkameraundersökning, vävnadsprovtagning och patologisvar görs strukturerat och digitalt. Denna initiala dokumentation räcker, ”single entry”, för att skapa remissvar, grafisk visualisering i det interaktiva beslutsstödet Individuell patientöversikt prostata (IPÖ) och för registrering i NPCR.
-Slutmålet med projektet är att ge patienten bättre vård vilket vi uppnår med en kombination av återkopplingsloopar i utredningsgången, möjlighet till utvärderingar och ett bättre helhetsperspektiv när de viktiga behandlingsbesluten fattas, t.ex. på MDK, säger Magnus Törnblom, projektansvarig urolog på NPCR. Det finns också effektiviseringar och förbättringar för respektive specialist i utredningsgången; för radiologen skapas svaret efter en given mallstruktur så att ingen viktig information saknas i utlåtandet och för urologen genereras en patologiremiss automatiskt. Radiologen får genom återkopplings-loppen feedback på sina PI-RADS bedömningar från biopsi och patologernas granskning och utlåtanden får en effektiv struktur, fortsätter Törnblom.
Unikt inom radiologin
Det unika med det här projektet är att vi lyckats flytta radiologens individualiserade feedback in i PACS och samtidigt automatisera den, säger Erik Thimansson, ansvarig radiolog vid röntgenkliniken i Helsingborg som tillsammans med kollegan Fredrik Jäderling utvecklat den radiologiska mallen i PACS. I en individuell dynamisk arbetslista i PACS får respektive radiolog återkoppling på sina fall så snart det finns patologiutlåtande färdigt biopsier. Radiologen jobbar som vanligt och rapporterar med granskningsmallen i PACS, denna speglas automatiskt mot kvalitetsregistret. En win-win situation med strukturerad granskning, data till kvalitetsregistret och feedback till radiologen i en one-stop shop.
Jag satte PI-RADS 4, det var Gleason 3+4=7 i riktad biopsi, bra, då var jag rätt ute. Eller omvänt, den här typen av lesion brukar jag sätta PI-RADS 3 på, men nu är det tredje gången jag får benigna biopsiutfall, jag kanske övergraderar? Så tror vi att radiologkollegorna kommer använda feedbackloopen säger Erik Thimansson och fortsätter; vi har redan fått mycket positiv respons från de tio radiologkollegorna som ingår i pilotprojektet.
Framtidsutsikter
Pilotprojektet omfattar cirka 400 patienter och kommer utvärderas. Därefter kan en nationell implementering bli aktuell. Vår förhoppning är att denna feedbackloop framöver kan nyttjas av så många radiologkollegor som möjligt. Vi hoppas att fler regioner och PACS-leverantörer blir intresserade av att möjliggöra detta i samarbete med NPCR och RCC, avslutar Fredrik Jäderling.
Adapterad för publicering i Imago av Erik Thimansson
Kvalitetsutskottet
Som medicinsk chef på TMC så ser jag många av de fel och misstag som våra radiologer gör. Vi har runt 25 allvarliga avvikelser om året där vi varit inblandade i ett vårdförlopp som lett till allvarlig vårdskada eller död. …
Johan Henriksson är styrelseledamot i SFMR och ordförande för SFMRs informatikutskott. Här skriver han ett inlägg om hur vi bäst integrerar diagnostik, med näsan över vår vanliga radiologiska silo.
Röntgenveckan
2025 välkomnar vi alla radiologiskt intresserade kollegor inom alla yrkeskategorier till Stockholm för en stimulerande vecka fylld av kunskapsutbyte, inspiration, diskussioner, nätverkande och omvärldsspaning.
Neuroradiologi
SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare stipendium från Svensk UrogenitalRadiologisk Förening, SURF, fick jag möjlighet att delta i Europeiska sällskapet för urogenital radiologis årliga konferens, ESUR. ESUR ordnades för trettionde gången, detta år i Lissabon.
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare SURF:s ESUR- stipendium fick jag på min sista termin som läkarstudent möjlighetenatt åka med till Lissabon och delta med mitt examensarbete ”Is there a relationship betweenrenal swelling and the degree of obstruction during an acute urinary tract obstruction?”,som …